Zprávy

Česko je rájem běžců a závodů, jsou přínosem i pro ekonomiku

Češi si v posledních letech velmi oblíbili běh a běžecké závody. Český atletický svaz v současné době eviduje v tuzemsku až 1200 závodů. Největšího seriálu v Česku, RunCzech, se v roce 2010 zúčastnilo přes 35 tisíc lidí, loni už to byl bezmála dvojnásobek. Kromě nich navštívilo v loňském roce běžecké závody RunCzech dalších sto tisíc lidí, kteří utratili za ubytování, dopravu, jídlo a další služby více než 376 milionů korun. Z toho přes 193 milionů zaplatili návštěvníci ze zahraničí.

Na základě dat od organizací CzechTourism, Economic impacT a Českého statistického úřadu vytvořil RunCzech analýzu toho, jaký dopad mají závody na ekonomiku. Ukázalo se, že běžecké akce jsou pro stát finančním přínosem. Jen v Praze loni návštěvníci maratonu utratili 276 milionů korun. "Není to pouze osmadvacet tisíc turistů, kteří přijedou do země a utrácejí tu peníze. Maraton se stal akcí, která v cizině zásadně zlepšuje obraz Česka," řekl Hospodářským novinám zakladatel Pražského mezinárodního maratonu Carlo Capalbo.

Česko se navíc díky seriálu Run­Czech dostalo k běžecké špičce. Seriál získal několik ocenění od Mezinárodní asociace atletických federací. Ta je uděluje pro každý rok podle toho, jestli se maratonu zúčastní elitní běžci z více než pěti zemí, podle zajištění zdravotnické služby nebo podle trati. Pražský maraton se letos dokonce vyšplhal společně s lisabonským až na vrchol – na světě má nejvíc zlatých ocenění.

Závody si oblíbily také firmy. Čím dál častěji pro ně plní funkci teambuildingu. Na pražský maraton se přihlásilo až 660 čtyřčlenných štafetových týmů, mimo jiné z ČSOB, Plzeňského Prazdroje, Adidasu, Mattoni, ale i z Českých drah nebo České filharmonie.

"Obliba běhání v Česku stoupá. Je to vidět například i na tom, jak reagují obchodníci. Když vejdete do obchodu se sportovními potřebami, tak běžecká výbava je hned vepředu. Podobně reaguje i IT. Neustále se vyvíjejí nejrůznější aplikace, hodinky a podobné věci," potvrzuje tento fenomén předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Zdroj: ihned.cz