Zprávy

Český biatlon má opět úspěšnou sezónu

Po loňské olympiádě v Soči, kde biatlonisté získali pět z osmi českých medailí, potvrzuje biatlon i v letošní sezóně pověst úspěšného sportu. Přispěla k tomu velmi dobře zvládnutá organizace Světového poháru v Novém Městě na Moravě na začátku února s návštěvností přes 100 tisíc lidí a televizní sledovaností v průměru 700 tisíc diváků na závod. Náklady na uspořádání světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě činily 50 milionů korun.

Závod světového poháru se bude konat v Novém Městě i v roce 2016. Pro rok 2021 by český biatlon rád získal pořadatelství světového šampionátu. Mistrovství konané v Novém Městě před dvěma lety mělo rozpočet 200 miliónů korun. "Financování velkých akcí máme vždy rozdělené do třetin, třetina sponzoři, třetina diváci, třetina stát, kraj a město. Nevyděláme na tom, ale vždy jsme zatím končili s kladnou nulou," říká Jiří Hamza, prezident Českého biatlonového svazu. To v zemi, kde v paměti zůstává neslavně zadlužené liberecké mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 a kde se příliš závodů Světového poháru v zimních sportech nepořádá, není samozřejmostí.

"Rozpočet sezony bez nákladů na organizaci domácího světového poháru je nastaven kolem sta milionů korun. Pracujeme s třikrát větším množstvím peněz než před pěti lety," říká Hamza. "Pořád jsme ale malý sport a musíme si to stále připomínat. Nemůžeme se pouštět do velkých věcí, protože tak jako jsme rychle vyrostli, můžeme také rychle spadnout," dodává. Zároveň připomíná, že roste nejen počet aktivních členů, jichž je dvojnásobek součtu před dvěma lety, ale zvyšuje se i počet fanoušků a televizní sledovanost jednotlivých závodů Světového poháru.