Zprávy

Český olympijský výbor zvyšuje odměny za medaile na olympiádě v Riu

Milion a tři čtvrtě za zlato, 875 tisíc za stříbro a 525 tisíc za bronz. Takové sumy čekají na olympioniky, kteří získají individuální cenné kovy na hrách v Riu - rozhodlo o tom plénum Českého olympijského výboru, když schválilo nárůst medailových prémií. Částka za zlato se mění po třech olympiádách. V Londýně - a zároveň na následujících zimních hrách v Soči 2014 - ještě platilo, že za olympijské zlato dostanou sportovci 1,5 milionu korun, za stříbro 750 tisíc a za bronz 450 tisíc; suma za zlato byla stejná už ve Vancouveru 2010, jen za zbylé dva cenné kovy se vyplácelo o 50 tisíc méně. V Londýně získala česká výprava čtyři zlaté, tři stříbrné a tři bronzové.

Pro Rio se však částky pro jednotlivce zvyšují. Sumy se odvíjejí od koeficientu, kdy se za stříbrnou medaili platí 50 procent z částky pro zlato a za bronzovou medaili 30 procent. U neindividuálních medailí připadají u české výpravy v úvahu dvojice či čtveřice. Zde by odměny byly zlato 2 350 000, stříbro 1 175 000, bronz 705 000, respektive u čtveřic zlato 3 500 000, stříbro 1 750 000, bronz 1 050 000.

Jakkoli navýšení odměn znamená vyšší výdaje, v tomto případě nejsou pro ČOV nepříjemné. „Za posledních osm let se naše ekonomika kvůli inflaci a růstu cen změnila a zvýšení odměn by tyto změny mělo vyrovnat,“ uvedl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV a vedoucí české výpravy v Riu. V Pekingu 2008 byl za zlato rovný milion. „Chceme odměnit medailisty nejen za jejich sportovní úsilí, ale i za propagaci, kterou jejich úspěch přinese celé České republice.“ Doktor řekl, že celý rozpočet pro Rio by se mohl přiblížit až k 60 milionům korun - včetně odměn. To už věděl, že se prémie budou navyšovat, jen čekal na oficiální potvrzení od pléna ČOV.

Česká výprava patří ohledně prémií pro olympioniky tradičně mezi štědřejší. Jen pro srovnání: výši bonusů pro Rio zveřejnily i Německo a Francie, i když jde o výrazně bohatší země než je Česko, jejich olympijští medailisté si přijdou na méně. U Německa činí zlatý bonus 20 tisíc eur (zhruba 540 tisíc korun), u podstatně štědřejší Francie jde o 50 tisíc eur (zhruba 1 350 000 korun).

V Londýně měli slíbenou nejvyšší sumu zástupci Singapuru: kdyby se někdo ze sportovců reprezentujících bohatý městský stát v jihovýchodní Asii stal olympijským vítězem či vítězkou, inkasoval by v přepočtu 16,5 milionu korun. Singapurská výprava ovšem získala „jen“ dva bronzy.

Zdroj: idnes.cz