Zprávy

Čínské společnosti kupují podíly v evropských fotbalových klubech

Čínský kapitál bude ovládat jeden z největších a nejslavnějších fotbalových klubů světa. Společnost Sino-Europe Sports Investment Management Changxing Co. Ltd. koupila fotbalový klub AC Milán v přepočtu za 20 miliard korun. Italského giganta dosud vlastnil prostřednictvím své investiční firmy Fininvest Silvio Berlusconi. Cílem Berlusconiho při jednání o prodeji bylo poskytnout klubu prostřednictvím vhodné vlastnické struktury vyšší finanční zdroje, které jsou důležité, aby AC Milán mohl lépe konkurovat dalším předním fotbalovým klubům.

Loni AC Milán hospodařil se ztrátou 93,5 milionu eur a potřebuje nový kapitál. Smlouva ohodnocuje klub na 740 milionů eur (20 miliard korun) a požaduje po investorovi, aby v příštích třech letech investoval dalších 350 milionů eur.

Čínští investoři působí prostřednictvím společnosti Sino-Europe Sports Investment Management Changxing Co. Ltd. Firmu vlastní čínský státní rozvojový fond Haixia Capital a podnikatel Jung-chung Li, který jednal s italským klubem.

AC Milán je historicky jedním z nejúspěšnějších týmů Serie A. V minulé sezoně ale skončil až na sedmém místě. Klub sdílí stadion s místním rivalem Interem Milán, ve kterém vlastní podíl čínská společnost Suning Commerce Group.

Exkluzivní jednání mezi čínskou firmou a Berlusconim začala letos v květnu. Není to poprvé, co se Berlusconi pokusil svůj klub prodat. Loni jednal o prodeji většinového podílu s podnikatelem z Thajska, na poslední chvíli si však prodej rozmyslel.