Zprávy

Crocs je spokojen hlavně s výsledky prodejů v Evropě

Firma Crocs měla za rok 2014 čistou ztrátu 19 miliónů dolarů, v předchozím roce vykázala zisk 10,4 mil. dolarů. Loňský výsledek byl ovlivněn mimořádnými efekty ve výši 69 miliónů, bez nich by měla firma v roce 2014 zisk 50 mil. dolarů. Celkové tržby vzrostly z 1,193 na 1,198 mld. dolarů.

V Evropě se tržby zvýšily o 12,5% na 147,6 mil. dolarů. V kamenných prodejnách tržby vzrostly o 3,1% na 60,3 mil. dolarů, v internetovém obchodě poklesly o 3% na 25,7 mil. dolarů.

Za první čtvrtletí roku 2015 očekává Crocs pokles tržeb o 10 až 12%, ve 2. čtvrtletí rovněž lehký pokles. Druhé pololetí by mělo přinést opětovný nárůst. Největší problémy firma vidí v kurzu dolaru a obchodních problémech v Číně.

Crocs zavádí nový systém svých operativních struktur. V budoucnosti budou existovat už jen tři regiony místo dosavadních čtyř – Amerika, Evropa a Asie, Střední Východ a Afrika spolu s Japonskem dohromady. Japonsko tvořilo dosud samostatnou jednotku. Asijsko-africký region povede ze Singapuru David Thomson, který naposledy působil na postu výkonného prezidenta u firmy Tomy Hilfiger pro asijsko-pacifickou oblast. Předtím pracoval v mnoha mezinárodních firmách, mimo jiné u firmy Nike v Rusku.