Zprávy

Crocs koupil značku obuvi Heydude

21. ledna 2022

Společnost Crocs uzavřela dohodu s firmou Heydude, značkou volnočasové obuvi, a získala ji za 2,5 miliardy dolarů. Crocs si od akvizice slibuje zvýšení tržeb za rok 2022 na 4 miliardy dolarů, na kterých by se Heydude podílelo 700-750 miliony dolarů. Skupinou, která drží ještě vyšší podíl na prodeji tohoto sortimentu, je Skechers spolu s Deckers. 

Značce Heydude se dařilo během pandemie, v této době zvýšila své tržby i zisk, v loňském roce tyto ukazatele dokonce zdvojnásobila. Pro rok 2024 má za cíl obrat ve výši jedné miliardy dolarů. Heydude vznikl v roce 2008, v loňském roce prodal více než 10 milionů párů obuvi. 

Akvizice nové značky změní u Crocsu rozložení podílů na prodeji. V roce 2021 tvořily 57 % „crocsy“, 20 % volnočasová obuv, 13 % sandály, 5 % ozdoby Jibbitz a 5 % zbývající produkty. Zisk nové značky umožní firmě Crocs oslovit trh s hodnotou vyšší než 160 miliard dolarů, což je čtyřnásobek současné hodnoty. Akvizice zároveň podpoří prodeje online, které tvoří u Heydude 43 % celkového objemu, u Crocs 37 %. 

I navzdory faktu, že Heydude bylo vytvořeno v italské Florencii, jeho hlavní trh i centrála jsou v USA, které generují 95 % tržeb. U Crocs tvoří prodeje mimo USA 32 %, a proto plánuje využít tuto síť i pro rozvoj značky Heydude. V plánu je rovněž zvýšení povědomosti o značce, které u Crocs činí 92 %, u Heydude 20 %.