Zprávy

Dallas Cowboys jsou nejhodnotnějším sportovním týmem světa

Tým amerického fotbalu Dallas Cowboys sesadil španělský fotbalový klub Real Madrid z vedoucí pozice žebříčku Forbes, který stanovuje nejhodnotnější sportovní kluby světa. Je to poprvé od roku 2011, kdy první místo neobsadil fotbalový tým. Real Madrid, jehož hodnota je vyčíslena na 3,65 miliard eur, přitom obsazoval první místo žebříčku po tři poslední roky. Hodnota dallaského týmu činí 4 miliardy dolarů, což je o 25% více než v předchozím roce.

Hlavní osobou, které se přikládají zásluhy na růstu hodnoty klubu, je jeho majitel Jerry Jones. Tržby z domácích zápasů týmu na AT&T stadionu činí 1,2 miliardy dolarů. Na žebříčku Forbes se umístilo 27 z 50 týmů ligy amerického fotbalu NFL.

Na třetím místě se umístil tým FC Barcelona, jehož hodnota je 3,5 miliardy dolarů, čtvrté místo obsadil loni druhý basketbalový tým New York Yankees s hodnotou 3,4 milardy dolarů. V žebříčku se objevuje jen sedm týmů z Major League Baseball (MLB) oproti 12 v loňském roce.

Pátým nejhodnotnějším týmem je Manchester United s hodnotou 3,32 miliard dolarů. Skokanem roku se stal Arsenal s hodnotou 2,02 miliardy dolarů, který se za rok posunul z 23. na 36 místo.

V žebříčku se neobjevil ani jeden tým z Formule 1. Ferrari, který je nejbohatším z týmů, se s hodnotou 1,35 miliard dolarů umístil až za padesátkou tvořící žebříček Forbes. Loni obsadil Ferrari pozici 32.

Celkem se v žebříčku umístilo 27 týmů z NFL, sedm z MLB, osm basketbalových týmů z NBA a osm evropských fotbalových klubů. Průměrná hodnota týmu ze seznamu činí 2,2 miliard dolarů, v loňském roce to bylo 1,75 miliard dolarů.