Zprávy

Další vydání mezinárodní zprávy o horském turismu

1. května 2019

Jedenácté vydání Mezinárodní zprávy o horském a zimním turismu, kterou vydává každoročně Lauren Vanat, konzultant v oblasti lyžařského byznysu, potvrzuje pokračující trend růstu celého průmyslu. Ten panuje již druhým rokem a to po třech letech poklesu. Ačkoli musí celý lyžařský průmysl čelit různým výzvám, stagnujícímu počtu lyžařů v západních zemí, celkově vzato je podle Vanata na vysoké úrovni. Zima 2017/18 je podle nejrůznějších ukazatelů čtvrtá nejlepší v novém miléniu.

Počet cest za lyžováním vzrostl v porování se sezónou 2016/17 o 5%, rok předtím byl růst o 4%. Tento počet  byl nejvyšší ve Skandinávii, a to již několik let v řadě. Je to také jediná oblast na západních trzích, kde jsou tyto údaje mnohem lepší než před deseti lety. Na jižní polokouli je tento ukazatel ještě znatelnější a to i přes menší počet středisek. Meziroční nárůst činil 10%, v porovnání s dobou před deseti lety činil růst o 25%.

V počtu lyžařů se po USA a Německu na třetí místo dostala Čína, kde se budou v roce 2022 konat zimní olympijské hry. Východní Evropu, centrální Asii a Střední Východ charakterizuje malý růst, a to i přes vznik nových lanovek či středisek. Někde se lyžařská struktura vyvíjí rychleji než lyžařská kultura místního obyvatelstva. Počty ovlivňuje také rozvoj ekonomické situace, takže se například zpomalí vznik nových projektů.