Zprávy

Decathlon pracuje na novém systému označování ekologické stopy u svých výrobků

6. ledna 2019

Decathlon plánuje dokončit se závěrem roku 2019 svůj dlouhodobý projekt, jehož cílem je stanovení vlivu na životní prostředí u výrobků kategorie textil a obuv. Od roku 2009 označuje Decathlon své výrobky písmeny A až E, přičemž A znamená nejmenší dopad na životní prostředí. Tento systém se již používá při označování výrobků pro domácnost i v automobilovém průmyslu.

Na podzim 2017 bylo označeno takto 16% všech výrobků textilu, obuvi včetně batohů, stanů a spacáků, o rok později 30%, což se rovná 1500 výrobkům. Od kolekce podzim/zima 2019 by měly být takto označeny všechny výrobky jmenovaných kategorií. Od jara letošního roku budou informace k dispozici ve francouzských obchodech. V prodejnách Decathlon na regálech, u výrobků Decathlonu v jiných obchodech budou k nalezení přímo u samotného výrobku. Se zavedením tohoto systému souvisí také trénink zaměstnanců řetězce.

Označení vzniklo po hodnocení celého spotřebitelského řetězce od surovin, výrobu, dopravu, prodej, použití až po životnost. Hodnocen je rovněž vliv na klimatické změny, znečištění vody a vzduchu, spotřeba surovin a elektrické energie. Decathlon použije tato data také při výrobním procesu. Na celém projektu Decathlon spolupracoval s mnoha francouzskými organizacemi na ochranu životního prostředí.