Zprávy

Decathlon sází v Číně na obnovitelné zdroje energie

11. února 2024

Prodejce sportovního zboží Decathlon propojil 14 průmyslových partnerů v Číně s China General Nuclear Power New Energy Group (CGN), aby podepsali smlouvu o nákupu energie z obnovitelných zdrojů. Díky investici 1,4 miliardy jüanů renminbi (180 milionů eur) ze strany CGN bude solární park na moři vyrábět 260 GWH elektřiny z obnovitelných zdrojů ročně. Tento projekt, který pokrývá plochu 2,2 km2, zdvojnásobí množství vázané obnovitelné energie, kterou Decathlon spotřebovává při výrobě po celém světě. To odpovídá zamezení emisí uhlíku více než 35 000 domácností nebo 41 000 benzinových automobilů ročně. Podle společnosti Decathlon představuje tato iniciativa důležitý krok k dekarbonizaci čínské výroby, protože dodavatelům poskytuje snadný přístup k obnovitelné energii.

Očekává se, že 25letý projekt odstraní ekvivalent více než 93 000 tun uhlí ročně, čímž se zabrání vzniku 200 000 tun emisí CO2. Spoluprací s klíčovými hráči v odvětví obnovitelné energie v Číně se Decathlon China snaží propojit dodavatele obnovitelné energie s malými a středními podniky v rámci hodnotového řetězce, a usnadnit tak firmám přístup k obnovitelné energii za účelem dekarbonizace jejich spotřeby energie.

Tento projekt je údajně první z několika podobných iniciativ v Číně, která je hlavním výrobním centrem globálního výrobce a prodejce sportovních potřeb. Společnost Decathlon si stanovila cíl snížit absolutní emise CO2 o 20 % do roku 2026, a to na základě emisí naměřených v roce 2021. Podle skupiny bude do roku 2026 90 % elektřiny spotřebovávané ve výrobních závodech dodavatelů společnosti Decathlon pocházet z obnovitelných zdrojů.