Zprávy

Decathlon zkouší systém Newstore v kalifornské prodejně

18. května 2020

Sportovní řetězec Decathlon vyzkoušel ve svém obchodě v kalifornské Emeryville prodej systémem Newstore s tzv. RFID visačkami a bez pokladen. RFID znamená Radio Frequency Identification a bude jím vybaven každý produkt. Díky této službě může být každý výrobek jednoznačně identifikován a rychle naskenován. Kromě toho se zjistí, kdo kupuje jaký produkt, což je důležité pro marketing v obchodě. Další výhodou je zjištění skutečného stavu skladových zásob, a pokud je výrobek rozebrán, zda je k dispozici ještě na jiných prodejnách. Prodejce má možnost individualizovaného prodeje, může přes svůj chytrý telefon zvolit způsob dopravy, poskytnout slevu, a pokud zákazník měl již kontakt s Decathlonem a tento kontakt je rozpoznatelný, vidí prodejce jeho zákaznická data.

Personál obchodu řídí prodej přes iPhony, na kterých je nainstalovaná asistenční a odbavovací služba. Asi 40 zaměstnanců tak řídí interakci se zákazníky. Jejich iPhone zároveň slouží také jako pokladna, aby zákazníci mohli zaplatit bezhotovostně. Každý z mobilních přístrojů je vybaven čtečkou karet a zákazník tak má možnost platit vždy a všude. Prodávající naskenuje produkt a uloží do „košíku“ v aplikaci. Zvolí způsob platby a zákazník ukončí nákup svou kreditní kartou, pomocí Apple Pay nebo voucherem.  Podle odborníků je řešení pomocí mobilního check-outu v maloobchodě budoucností.

Prodejna označuje svoje řešení jako "Omnichannel-as-a-Service", neboť je zde možné uskutečnit jak online prodej a vyzvednutí na prodejně nebo nákup na prodejně a dodávku domů. V budoucnu bude také možné, aby zákazník nakoupil online a jeho zboží bylo dodáno z prodejny domů. Podle zástupců firmy je další velkou výhodou tohoto procesu, že správný sortiment je ve správné době co nejblíže zákazníkovi a tak se zkrátí trasa mezi zákazníkem a objednaným zbožím na minimum.