Zprávy

Deloitte Football Money League 2022/23

12. února 2024

Fotbalový klub Real Madrid přeskočil v sezóně 2022/23 Manchester City a dostal se do čela Deloitte Football Money League. Money League se zabývá údaji o příjmech, které kluby uvedly ve svých ročních účetních závěrkách za sezónu 2022/23, a nezohledňuje provozní náklady. 

Španělský klub vede s příjmem 723 milionů liber. Třetí místo obsadil klub PSG, první pětici doplňují kluby FC Barcelona (696 milionů liber) a Manchester United. Manchester United se propadl o jednu příčku na páté místo, přestože jeho příjmy byly vyšší než v předchozí sezóně, zatímco trojnásobné vítěze City přeskočil Real Madrid a nyní se nachází na druhém místě, přestože ve své poslední účetní závěrce vykázal rekordní příjmy.

Prvních 20 klubů vydělalo dohromady 10,5 miliardy eur, což je o 14 % více než v předchozí sezoně. Kluby Premier League Liverpool, Manchester United a Manchester City se v nejnovějším žebříčku propadly, protože se prosadily kluby z kontinentální Evropy. Největší propad ze všech klubů v první dvacítce zaznamenal Liverpool, a to z třetího místa na sedmé. Jeho příjmy mírně poklesly z 594,3 milionů liber na 593,8 milionů liber.

Nejlépe vydělávajícím ženským klubem na světě byla Barcelona Femeni, jehož příjmy vzrostly o 74 procent na 11,6 milionu liber (14,8 milionu USD).