Zprávy

Digitální stránka ragbyového MS

3. listopadu 2023

Rugbyové mistrovství světa je jednou z největších sportovních akcí na světě. Jedná se o globální podnik, který sleduje na celém světě téměř miliarda lidí a jehož popularita prokazatelně stále roste. Přispívá k tomu i rozvoj digitalizace.

Oficiální webové stránky se poprvé objevily při MS v Austrálii v roce 2003, oficiální kanály na sociálních sítích následovaly na konci roku 2000 a oficiální mobilní aplikace přišla v době konání turnaje na Novém Zélandu v roce 2011. Aplikace byla stažena více než třimilionkrát, uživatelé zhlédli více než 17 milionů videí a návštěvnost stránek rugbyworldcup.com z mobilních zařízení poprvé převýšila návštěvnost z osobních počítačů.

Nyní má oficiální stránka Rugby World Cup na Facebooku 4,6 milionu lajků, její kanál na YouTube má 1,4 milionu odběratelů, účet na Instagramu 1,2 milionu sledujících a účet na Twitteru (neboli X) 1,1 milionu sledujících. Má také 1,7 milionu sledujících na TikToku.

Šampionát ve Francii 2023 byl svědkem novinky - spuštění platformy World Rugby pro přímý prodej spotřebitelům (DTC), RugbyPass TV, která nabízí exkluzivní obsah, archivní záběry a živé přenosy zápasů v zemích, kde neexistuje žádná dohoda o místním vysílání. Je to obdoba platformy Fifa+, která plní stejnou funkci pro světový fotbal.

Oficiální mobilní aplikace prošla modernizací s důrazem na nejzajímavější momenty zápasů a sociální "příběhové" funkce, zatímco World Rugby spouští svou vůbec první oficiální hru fantasy ragby. Hra "RWC 2023 Fantasy", která využívá data od společnosti Genius Sports, využívá podobné mechanismy jako jiné populární hry, například Fantasy Premier League, a dává uživatelům za úkol sestavit tým 15 hráčů s pevně stanoveným rozpočtem. Body se pak udělují v závislosti na skutečných výkonech vybraných hráčů. World Rugby doufá, že herní zážitek přiláká nové fanoušky k turnaji i ragbyovému sportu a zároveň prohloubí angažovanost stávajících fanoušků, kteří budou sledovat více zápasů, aby měli přehled o svém týmu. Zajímavá je však absence oficiální videohry.