Zprávy

Direct Alpine sází na nanotextilie

Český výrobce outdoorového oblečení Direct Alpine platil dlouhé roky v tuzemsku za prémiovou značku. Výrobky byly sice dražší než od konkurence, značce se ale velmi dařilo v zahraničí. V roce 2013 firma utržila 51,8 milionu korun, dokázala ale udržet zisk 3,2 milionu korun. V roce 2012 vydělala 4,2 miliony korun.

"Rok 2013 byl výrazně ovlivněn doléhající krizí v západních a alpských zemích, v tomto roce se poprvé projevil úbytek tržeb z našeho exportu. Díky teplé zimě u nás jsme pak zaznamenali nejhorší rok od roku 2009," bilancuje jednatel společnosti Radek Nováček. Předloni pak Direct Alpine také dokončovala převod části výroby z Evropy do ČR, což krátkodobě zvýšilo náklady.

Direct Alpine si hodně slibuje od unikátního projektu využití nanotextilií - membrány z nanovláken, která nepropustí vodu a dýchá téměř jako kůže. Vynálezci i průmysloví výrobci membrány mají ambice posunout možnosti oblečení nejen pro běžce, horolezce či turisty, ale i pro ty, kteří chtějí chodit oblékaní elegantně a přitom nechtějí zmoknout.

Speciální přístroje liberecké Technické univerzity, kde nanovlákennou membránu nazvanou Nanomembrane vyvinuli, prokazují u oblečení s touto technologií lepší vlastnosti než u outdoorových výrobků s běžnými membránami. „Zatímco nepromokavost, odborně hydrostatická odolnost měřená výškou vodního sloupce, je stejná jako u špičkových světových výrobců, naše membrána nemá konkurenci v prodyšnosti neboli schopnosti odvodu tělesné vlhkosti pryč od těla,“ říká autor objevu Roman Knížek z liberecké Technické univerzity.

Zmíněná prodyšnost se klasifikuje hodnotou RET, a čím je nižší, tím je látka prodyšnější. Už když je RET 6, jde o velmi dobrou prodyšnost. Liberecký vynález ji má mnohonásobně nižší. „Nejlepší tkanina firmy Gore-Tex má hodnotu paropropustnosti tři. Nám se podařilo u membrány nalaminované na tkaninu dosáhnout hodnoty jedna celá tři. Třeba u běžecké bundy je to naprosto skvělá hodnota, která běžci výrazně pomůže snížit pocení,“ říká Roman Knížek. Výhoda nanovlákenné membrány spočívá v tom, že je vyrobená z nejjemnějších vláken, která kdy byla použita v oděvním průmyslu. Díky jejich průměru a struktuře má víc pórů na danou plochu než zatím vyráběné membrány.

První generace membrány nesla název Nanoprotex. Současná Nanomembrane je už druhou generací a především díky nové technologii v laminování na tkaninu vykazuje ještě lepší vlastnosti. Díky pouhým dvěma vrstvám je oblečení lehčí a výrazně se zlepšil odvod par od těla. Patentovaný způsob laminace umožňuje Nanomembrane kombinovat i s luxusními tkaninami. „Naše membrána je unikátní v tom, že ji můžeme laminovat na jakýkoliv oděv od outdooru přes nehořlavé materiály až po vlnu, bavlnu nebo hedvábí. Přitom dosahujeme unikátní paropropustnost osmdesát pět tisíc gramů na metr čtvereční za čtyřiadvacet hodin. Toho ještě žádný výrobce nedosáhl,“ prohlásil Lukáš Heřmanský, jednatel svitavské firmy Svitap, která bude membránu vyrábět.

Zdroje: ihned.cz, idnes.cz