Zprávy

Domácí porážka pro IOC

15. června 2018

Švýcarské město Sion odmítlo kandidaturu na pořádání zimních olympijských her v roce 2026. Mluví se o domácí porážce pro Mezinárodní olympijský výbor, jehož sídlo je právě ve Švýcarsku, ve městě Lausanne. Rozhodnutí padlo po uskutečněném referendu v kantonu Wallis o schválení úvěru pro kandidaturu Sionu. Podle předběžných výsledků hlasovalo 53,98% obyvatel proti návrhu na udělení finanční podpory.

IOC se domnívá, že výsledek ovlivnily „zastaralé informace o vysokých nákladech na uspořádání her a že obyvatelé Wallisu bohužel nezohlednili reformy, které se v poslední době v rámci IOC uskutečnily.“

Zimní olympijské hry se ve Švýcarsku konaly naposledy v roce 1948 ve Svatém Mořici. Podle tamního tisku se již další hry v této zemi nikdy neuskuteční a obyvatelstvo svým ne vyjadřuje také názor na všechny velké sportovní federace, které jsou v poslední době spojeny hlavně s korupcí a dopingem.

Pro uskutečnění her v kantonu Wallis počítali organizátoři s výdaji kolem 1,72 miliard eur a příjmy ve výši 0,99 miliard eur. Švýcarský parlament odsouhlasil již předem maximální podporu projektu ve výši 994 milionů franků.

V poslední době se s odmítnutím kandidatury na pořádání olympijských her potkalo více míst, mezi kterými jsou například Innsbruck, Mnichov, Hamburg, Oslo a Graubünden. Pro olympiádu v roce 2026 zůstávají mezi zájemci rakouský Graz, kanandské Calgary, italská města Cortina d'Ampezzo/Milán/Turín, japonské Sapporo a turecký Erzurum. Rozhodnutí o pořadateli her bude známé v září 2019. IOC vyjádřilo názor, že by bylo dobré, aby se hry uskutečnily v některém z klasických zimních míst.