Zprávy

Ekonomická situace fotbalové Sparty

Fotbalová Sparta skončila v minulé sezoně 2014/2015 ve ztrátě 67 milionů korun. Jde o třetí nejlepší výsledek v éře majitele Daniela Křetínského. V ročníku 2013/14 činila ztráta 144 milionů korun, v předcházejících dokonce 190 a 240 milionů. V plusu skončil klub od příchodu Křetínského v roce 2004 pouze v první sezoně, kdy vydělal 31,8 milionu korun. Celková ztráta Sparty pod současným majitelem už překročila miliardu korun.

Křetínský nedávno na přednášce na VŠE uvedl, že počítal s většími zisky za účast v Lize mistrů. V ní se však Sparta představila naposledy v roce 2005. „Hbitě jsem si vypočetl, že pokud Sparta aspoň třikrát za pět let postoupí do Ligy mistrů, tak investice bude generovat dostatečné cash flow na splácení úroků, což se nepotvrdilo,“ prohlásil.

Minulý týden se však Spartě podařil postup do jarní fáze Evropské ligy. To vedle sportovní prestiže přináší i slušný přísun financí. Sparta zatím v této pohárové sezoně vydělala na prémiích 125 milionů korun. Ještě dostane podíl z marketingových práv UEFA. Výše se bude odvíjet od atraktivity dalšího soupeře. Nutno započítat také příjmy ze vstupného, případně další uhrané prémie. Už teď Sparta atakuje hranici 150 milionů korun.

„Při plánování rozpočtu na každou sezonu počítáme s účastí v základní skupině Evropské ligy,“ říká Ondřej Kasík, mluvčí Sparty. S účastí v Evropě jsou ale spojené i náklady: zhruba 2-3 miliony korun stojí jeden výjezd, asi půl milionu vydá klub, když hraje doma. Ze sumy se odčítají i prémie pro hráče, což je odhadem desetina celkové částky. I tak Spartě pořád zbývá přes sto milionů korun, což je třetina jejího rozpočtu.

Další dva české celky jsou na tom finančně hůř - Plzeň už je z bojů vyřazená a k současným 85 milionům korun (bez odečtení nákladů) může přidat ještě 9,7 milionu, pokud doma porazí Villarreal. Liberec je na částce 88 milionů, ale stále ve hře o postup: když porazí 10. prosince Marseille, zajistí si minimálně dalších 30 milionů a bude se těšit na podíl z marketingových práv. Jen pro porovnání - Liberec si už teď vydělal na víc než roční rozpočet. U Plzně se mluví o tom, že na sezonu potřebuje 200 milionů.

Ač Evropská liga navýšila prémie a peníze z ní jsou na české poměry zásadní, pořád se nedají srovnávat se sumami v Lize mistrů. Tady jen za postup do základní skupiny dostanete 12 milionů eur, zatímco vítěz Evropské ligy se může dostat maximálně na 15,3 milionu eur. I proto české kluby tolik usilují o účast v této soutěži. Kdyby Sparta s Plzní zvládly třetí předkolo Ligy mistrů proti CSKA Moskva, resp. Maccabi Tel Aviv, měly by bez ohledu na další výsledky jistých 145 milionů korun. V případě úspěšného play-off by to pak byla částka 380 milionů korun a možnost získat další desetimiliony.

Zdroj: idnes.cz