Zprávy

Ekonomické výsledky TMR za rok 2013/14

Společnost Tatry mountain resorts (TMR) hospodařila ve svém uplynulém finančním roce (od listopadu 2013 do konce října 2014) se ziskem před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) 18,4 milionu eur, což je v přepočtu zhruba 505 milionů korun. Meziročně to představuje pokles o necelé procento. Po očištění výsledků o jednorázové a neprovozní položky zisk podniku naopak nepatrně stoupl. Výnosy firmy v uplynulém finančním roce meziročně vzrostly o 3,6% na 56,3 milionu eur.

Čistý zisk TMR ve sledovaném období prudce klesl, a to na 683 000 eur z 6,6 milionu eur v předchozím roce. Důvodem byl hlavně růst úrokových nákladů společnosti poté, co emitovala dluhopisy v objemu 180 milionů eur. Zisk TMR v přepočtu na akcii tak spadl na zhruba 0,1 eura z předchozích téměř 0,99 eura. S akciemi TMR se obchoduje i na pražské burze. Firma provozuje největší lyžařská střediska na Slovensku a má také podíl v provozovateli největšího českého skiareálu ve Špindlerově Mlýně.

"Loňskou zimní sezonu ve středoevropských střediscích lze popsat jako chudou na množství přírodního sněhu a velmi mírnou, což přímo ovlivnilo návštěvnost," uvedl předseda představenstva TMR Bohuš Hlavatý. Dodal, že navzdory tomu dopad na výsledky TMR nebyl tak dramatický jako na konkurenční střediska. Počet návštěvníků v horských střediscích TMR klesl o 6,4 procenta na 1,5 milionu lidí. Návštěvníků ubylo i největšímu slovenskému aquaparku Tatralandia, který společnost také provozuje, a to o 5,6% na 598 000 návštěvníků.

Zdroj: ihned.cz