Zprávy

Ekonomika Juventusu před a po příchodu Ronalda

9. srpna 2018

Přestup Cristiana Ronalda do Juventusu Turin bude mít zcela jistě vliv na ekonomiku klubu. Poradenská firma KPMG se touto otázkou zabývala a došla k následujícím závěrům: Na národní úrovni je tento klub již několik let na špici, ať se to týká sportovní nebo finanční stránky. Ale na mezinárodní úrovni se drží v porovnání s těmi nejlepšímy týmy pozadu. V sezóně 2016/17 měl italský klub příjmy 120 milionů eur – včetně sponzorských příspěvků nebo příjmů z prodeje reklamních předmětů. Jeho fotbaloví konkurenti se však pyšní mnohem vyššími částkami - FC Bayern Mnichov (344 mil. eur), Manchester United (320 mil. eur), FC Barcelona (288 mil. eur) und Real Madrid (280 mil. eur).

V rámci své studie "From Madrid to Turin: Ronaldo Economics" však KPMG předpovídá, že Juve by mohl své příjmy v dalších třech letech zvýšit o 75 až 100 milionů eur, což odpovídá růstu až o 80%. Jen příjmy z merchandisingu se mají zvýšit až o 20 milionů eur. Napomůže tomu jistě i počet fanoušků, kterými Ronaldo oplývá na sociálních sítích. Jejich celkový počet 333 milionů je více, než jeho klub Real Madrid či nově Juventus Turín.V USA a Mexiku má Ronaldo 11,6 milionů digitálních fanoušků, Juventus 3,3 miliony. Například v Indonésii fandí Ronaldovi 9,8 milionů lidí, jeho klub sleduje 2,5 milionů. Podobný rozdíl tvoří údaje v Indii – Ronaldo 7,6 milionů, Juventus 0,9 milionů.

Podle údajů ze studie pochází 40% všech sponzorů Juventusu z Itálie. Naproti tomu tvoří podíl národních spnzorů u klubů Barcelona, Madrid a Manchester jen 15 až 25 procent. Klub věří, že díky mezinárodnímu ohlasu Ronalda přibydou právě sponzoři ze zahraničí.