Zprávy

Elan má nového majitele

9. května 2019

Novým majitelem slovinské společnosti Elan se stal fond KJK Fund III. Generálním ředitelem Elanu zůstává i nadále Jeffrey Tirman, který převzetí komentuje: "S novými majiteli nepřijdou do Elanu žádné zásadní změny. Strategie společnosti se nemění. Budeme i nadále rozvíjet všechny čtyři hlavní divize a zlepšovat obchodní výsledky."

Dosavadními majiteli Elanu byly společnosti VR Capital a Merryl Lynch Bank of America. Elan, který má asi 800 zaměstnanců, byl prodán private equity fondu se sídlem v Lucemburku. KJK Fund III byl založen v roce 2018 a na konci loňského roku spravoval majetek v hodnotě 250 milionů eur. Transakce získala v minulých dnech souhlas slovinského Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže AVK.

Kustaa Äimä, zakladatel a vedoucí partner KJK, řekl: „Jsme velmi potěšeni, že po devíti měsících práce jsme úspěšně dokončili nákup Elanu. Jsme přesvědčeni, že vytrvalé zaměření společnosti Elan na její zákazníky ji činí vysoce atraktivní pro spotřebitele, čímž je Elan na světové scéně vysoce konkurenceschopný."

Elan se stane součástí skupiny KJK Sports. Jejím ředitelem bude jmenován Jeffrey Tirman. Podle Äimäho bude Elan největší a nejdůležitější společností v této skupině a bude hrát ústřední roli v plánech KJK vytvořit skupinu výrobců sportovního vybavení, jejíž hlavní činností bude umožnit aktivní trávení volného času v přírodě. Do skupiny budou patřit ještě estonský výrobce kajaků a kánoí Tahe Outdoors a bulharský výrobce jízdních kol Leader 96.

Vedení Elanu se vyjádřilo také k tomu, že kupující není z oblasti výroby lyží. Podle Jefreyho Tirmana se o koupi Elanu vážně zajímalo deset zákazníků. „Měli zájem o koupi celku, některé společnosti měly zájem pouze o jeho část. Nejsme ale zklamaní, že náš nový vlastník není z lyžařské oblasti, protože někteří potencionální strategičtí kupující nepracovali během procesu nákupu transparentně."

A co očekává Jefrey Tirman od Fondu KJK? „Myslím, že je to velmi dobrý kupec. Pánové jsou chytří, chápou obchod, ale také znají situaci v regionu. Odhaduji, že majitelé budou vlastnit Elan minimálně pět let. V posledních letech je Elan ve stabilní finanční situaci, pravidelně platí všechny závazky vůči dodavatelům a bankám a investuje do nových produktů a zaměstnanců."

V loňském roce zvýšil Elan tržby na 88 milionů eur a vyrobil okolo 400 000 párů lyží. Pro letošní rok má firma připraveno na investice až pět miliónů eur. Investice půjdou do nového informačního systému a vývoje nové lodi, která přijde na trh příští rok.