Zprávy

Elan oslavil 75 let od svého založení

5. října 2020

Elan je výrobcem a dodavatelem lyžařských výrobků, jachet, sportovního vybavení a technologicky vyspělých kompozitů. Společnost byla založena v roce 1945 a pyšní se dlouhou a zajímavou historií. Firma dnes zaměstnává téměř 700 lidí. Elan je jednou z nejinovativnějších sportovních značek na světě a jednou z nejznámějších a globálně uznávaných slovinských značek. Výrobky Elan se prodávají ve více než 60 zemích světa. Skupina Elan slaví 75. výročí s láskou k tradici a inovační vizí do budoucnosti, to vše s mottem “Always Good Times.”

 Na tiskové konferenci v Muzeu alpského lyžování Elan zdůraznil Leon Korošec, ředitel zimní divize a viceprezident skupiny Elan, že lyžování jako disciplína se v průběhu doby změnilo několikrát. “Vyvinuly se nové disciplíny, ale základ zůstává stejný – jedinečný zážitek na horách, slunce a sníh. To je místo, kde se rodí nádherné vzpomínky na rodinu a přátele. Tyto pocity inspirují naše inovace a vývoj naší značky. Upřímně věříme, že každý se může stát dobrým lyžařem.” To je důvodem, proč se Elan neustále snaží vytvářet nové inovativní produkty. “Jsme úspěšní, protože se řídíme pravidly našeho zakladatele Rudiho Finžgara, že podnikání je jen částí našeho širšího poslání,“ řekl Leon Korošec.

Elan byl první společností na světě, která začala vyrábět funkční skládací lyže – Ibex Tactix. Navíc před 26 lety představil technologii Amphibio, první funkční technologii rozlišující asymetrické profily pravé a levé lyžy. Vynalezly se zde carvingové lyže – největší inovace v lyžařském průmyslu v posledních několika desetiletích. Dnes každý, kdo lyžuje, virtuálně používá jeden z typů inovací firmy Elan, aby si mohl užívat lyžařský sport. Za své inovativní produkty Elan obdržel více než 300 mezinárodních cen a dalších ocenění.

 Celá společnost se nachází v Begunje v regionu Gorenjsko. Jak Leon Korošec říká, “nejlepší je, když máte všechno po ruce.” V Elanu jsme si vědomi toho, že je důležité být flexibilní, rychlí a umět se rychle adaptovat na změny. Korošec také vyzdvihl dva hlavní pilíře společnosti. Prvním je značka, která se zakládá na přesvědčivosti, kvalitě a důvěře, a druhým jsou zaměstnanci. “Stroje, budovy - to vše může být časem nahrazeno, ale Elan byl tvořen generací našich předků a jejich předků a my dnes budujeme pro budoucí generace. Proto je dnešní ceremoniál také projevem úcty vůči našim zaměstnancům.”

 Dalším účastníkem tiskové konference byl Bojan Križaj, legenda slovinského lyžování a člen rodiny Elan. Zdůraznil svou osobní hrdost na to, že mohl být součástí elanové historie jako ambasador vedle nejlepšího lyžaře všech dob – Ingemara Stenmarka. Oba pomohli vyvíjet nové produty a budovat povědomí o značce doma i v zahraničí. “Rád bych poděkoval všem lidem, kteří přispěli k rozvoji lyžování svými technickými znalostmi a podporou. Takové inovace jsou absolutně nezbytné pro dosažení špičkových výsledků v lyžařských závodech.”

 Na spolupráci s Elanem vystavěl svou kariéru take skicrosový závodník Filip Flisar, který jak sám říká, velmi rád píše hezké příběhy, “Elan je velmi otevřenou společností, která je vždy připravena naslouchat mým návrhům, a to i tehdy, když jsou trochu bláznivé.” Jeho fenomenální výsledky se zrodily právě na lyžích Elan.

 Pro nastávající sezónu platí, že všichni věří, že lyžování se změní nad rámec představy tradiční zimní aktivity a stane se důležitou součástí rekreace v přírodě. V dnešní době nám odborníci stále připomínají, jak důležitý je pohyb venku, a proto bude lyžování hrát velmi důležitou roli. “Od profesionálů až po děti – na všechny myslíme, když vyvíjíme produkty pro rychlé učení. Také proto vyzýváme místní komunity, aby se zaměřily na revitalizaci malých lyžařských areálů a umožnily, aby se lyžování stalo dostupné každému,” říká Leon Korošec.

 Elan, stejně jako drtivá většina společností, čelí letos poklesu poptávky kvůli koronavirusu. „Minulý rok byl pro nás mimořádně úspěšným rokem, letos jsme měli velké ambice. Ale stejně jako ostatní jsme museli vzdorovat následkům pandemie. Zimní sportovní průmysl letos čeká 20% pokles poptávky. Ve Slovinsku klesly v předsezónním období objednávky lyží o deset až dvacet procent. Nejlépe se nám daří v Americe, která je pro nás strategickým trhem a kde jsou naše lyže dostupné ve více než 500 prodejnách. V loňském roce jsme tam vzrostli o 25 procent a již tam generujeme více než pětinu našeho veškerého prodeje. I letos se jedná o trh, na kterém dosahujeme, i přes toto složité období, minimálního růstu. Jak to bude do konce roku, je jinak těžké předvídat, protože tento rok opravdu není rokem, ve kterém se dá plánovat. Počítáme s tím, že se stane to, co se stalo v létě v sesterských divizích skupiny KJK, kde zpočátku nebyl prodej kol a kánoí příliš úspěšný, ale když začala sezóna, hodně se to změnilo. Stručně řečeno, očekáváme, že letošní prosinec a začátek roku 2021 budou v prodejích úspěšné, “říká Leon Korošec.