Zprávy

Elan v loňském roce zvýšil prodej lyží v USA o 25%

30. ledna 2020

Lyžování je v USA prestižní sport, denní cena skipasu se blíží 200 USD. Úspěch Elanu na tomto trhu a loňské zvýšení prodejů o 25 % není však náhoda. „Před třemi lety jsme z USA učinili strategický trh a vývoj lyží jsme podřídili požadavkům našich amerických zákazníků. Američané také akceptují značku, která zdůrazňuje, že lyžování v zimě je nejlepší příležitost k trávení času s přáteli a rodinou. Pro Američany je také důležité, že Elan je vyráběn ručně v Alpách a nikoli v Číně, a že máme 75letou tradici. Naše lyže jsou nyní k dispozici v přibližně 500 prodejnách v USA, přičemž generálním ředitelem naší americké společnosti se stal Jeff Mechura, “ komentoval situaci v USA Leon Korošec, ředitel divize zimních sportů Elanu.

 „Německo a USA jsou našimi prioritními trhy a loni jsme v obou zemích dosáhli nadprůměrného růstu, většího ale ve Spojených státech. V loňském roce, již třetím rokem v řadě, lyžařská divize vytvořila dvouciferný růst tržeb,“ říká Leon Korošec, který je současně i poradcem ředitele skupiny KJK Sports. Elan je součástí této skupiny od loňského roku, kdy se jeho majitelem stal finský fond KJK III. Do skupiny patří rovněž estonský výrobce kajaků a kánoí Tahe Outdoors, bulharský výrobce jízdních kol 96 a litevský výrobce jízdních kol Baltic Vairas.

Elan je na trhu Spojených států již dlouho. V roce 2016 zde vygeneroval devět procent svých celkových příjmů, v roce 2019 se však bude tento údaj podle předběžných údajů pohybovat již asi kolem 22 procent z celkových příjmů divize. Spolu s Kanadou bude tento podíl představovat jednu třetinu všech výnosů, přičemž, jak již bylo řečeno, tržby divize zimních sportů Elanu rostly v posledních třech letech každý rok o dvojciferné číslo.

USA byly vybrány jako strategický trh z mnoha důvodů. „Intenzivně jsme se zaměřili na tento trh, protože nemá silné místní výrobce. Je to zároveň největší a nejstabilnější lyžařský trh na světě. Je charakterizován přibližně dvěma až třemi procenty ročního růstu,“ říká Leon Korošec. "Velmi se snažíme přizpůsobit lyže potřebám a očekávání uživatelů v USA. Proto s nimi úzce spolupracujeme na vývoji lyží nebo testování prototypů. Jednoduše řečeno, Američané mají tendenci preferovat trochu širší lyže než v Evropě. Spolupracujeme více než deset let s Glenem Plakem, jedním z nejznámějších freestylových lyžařů. Letos jsme také začali spolupracovat se sportovkyní, bloggerkou a aktivistkou v oblasti životního prostředí Caroline Gleich,“ dodává Leon Korošec další důvody k velkému růstu značky.

Lyže Elan lze dnes najít po celých USA asi v 500 obchodech. "Ale nejsme v každém obchodě. Například pokud jsou ve městě tři prodejny lyžařského
vybavení, najdete Elan v jednom z nich,“ ilustruje situaci Leon Korošec a dodává, že velký trh vyžaduje vysoké fixní náklady. „Proto musí být i tržby velké a v loňském roce se nám podařilo dosáhnout takových, které umožňují další investice na tomto trhu. První výsledky ukazují, že dvojciferný růst tržeb v USA bude pokračovat i příští rok,“ uvedl Leon Korošec.

Američtí zákazníci akceptují hlavní motto Elanu Always Good Times. „Sděluje to, že lyžování je dobrý způsob, jak trávit čas s přáteli a rodinou. Je to sport,
který je vhodný pro každého a každý může mít skvělý zážitek,“ říká Leon Korošec. Pro Američany je také zásadní, že jsou lyže vyráběny výhradně v Alpách. „Obecně je pro mladší generace původ produktu stejně důležitý jako tradice. Elan letos slaví 75 let, když nás založil Rudi Finžgar. V muzeu, které jsme založili v sídle společnosti v Begunje, představujeme historii značky Elan. Vize Elanu je od začátku jasná - s inovativním řešením, které uživateli poskytne lepší zážitek, i když cíl není vždy jasně viditelný,“ říká Korošec.

Alpina a Elan mají již mnoho let v USA společnou distribuci. Elan odkoupil v roce 2018 společnost Alpina Sports a stal se jejím majoritním vlastníkem. Spolupráce s Alpinou nadále pokračuje, novým generálním ředitelem společnosti se stal Jeff Mechura, který před třemi lety přišel do Elanu a vedl globální marketing firmy. „Je velmi dobře obeznámen s filozofií značky Elan a aktivně se podílel na jejím představení na americkém trhu. Kupující zároveň chtějí, abychom byli velmi pohotoví. Dnes, na rozdíl od hlavních našich konkurentů, jsme se nepřestěhovali do zemí s nižšími náklady, ale jsme stále na jednom místě, kde kombinujeme vše od vývoje až po prodej, což se dnes ukazuje jako naše velká výhoda. Čím rychleji přistupujeme k přání zákazníka, tím flexibilnější jsme a naše cesta, kdy nejprve převedeme přání zákazníků na prototypy a poté zahájíme sériovou výrobu, je mnohem rychlejší,“ říká Leon Korošec.