Zprávy

Elan v roce 2021 zvýšil tržby o třetinu

11. března 2022

Slovinský výrobce lyží Elan podle prvních údajů v loňském roce vygeneroval tržby ve výši 93 milionů eur, což je o 34 procent více než předloni a přiblížil se tak rekordu roku 2019, kdy firma dosáhla obratu 98 milionů eur.

Výborné výsledky měl Elan ve Spojených státech a v Kanadě. „Sjezdovky tam nebyly uzavřené a lidé tuto možnost plně využili. Lyžování zde zažívá skutečnou renesanci a my se snažíme být její součástí. Před pěti lety jsme si nastavili USA jako strategický trh a nyní jsou naše lyže dostupné ve více než 500 prodejnách. Předloni tvořily prodeje v USA více než pětinu celkových prodejů a v loňském roce jsme tento podíl ještě zvýšili,“ řekl Leon Korošec, ředitel zimní divize Elanu a poradce generálního ředitele KJK Sports. „Dobré vyhlídky máme i pro letošní rok a pro zimní sezónu 2022/2023,“ doplnil Leon Korošec.

Majitelem společnosti Elan je KJK Sports, která dosáhla nárůstu tržeb ve výši 50 % a prodala zboží za více než 370 milionů eur. Nejvíce příjmů, více než 200 milionů eur, skupina vytvořila z prodeje jízdních kol,“ řekl Leon Korošec.

Elan je také již několik let distributorem slovinského výrobce lyžařské obuvi Alpina ve Spojených státech a v Kanadě. „V loňském roce výrazně rostl prodej i těchto produktů v USA,“ okomentoval Leon Korošec.

Elan nyní drží zhruba 8% podíl na trhu v prodeji sjezdových lyží ve světě. K růstu jim pomohl i fakt, že mají pod Alpami továrnu, kde vyrábí všechny lyže. Na rozdíl od konkurentů, kteří mají továrny v Asii, se firma nepotýkala s problémy s dodávkami a logistikou svých lyží.

Elan a jeho majitel KJK Sports podali nabídku na koupi slovinské Alpiny. Alpina v loňském roce vykázala tržby ve výši 47 milionů eur. Podle deníku Dnevnik očekával majitel Alpiny, státní banka DUTB, závazné nabídky na koupi společnosti do poloviny února. Kromě Elanu se o Alpinu uchází i rakouský Head. Myšlenka spojení Elanu a Alpiny je stará minimálně 15 let.