Zprávy

Elanu rostly loni všechny čtyři divize

28. března 2018

Jeffrey Tirman, generální ředitel firmy Elan, řekl před rokem, že noví majitelé by chtěli obnovit bývalou slávu Elanu. Po loňském výkonu, kdy tržby vzrostly o 14 procent na 82,5 milionu eur, si je nyní vedení jisté, že se jde po správné cestě.
Před třemi lety se majitelem Elanu staly společnosti Wiltan Enterprises a Merrill Lynch International. V té době společnost získala nové vedení, které se nyní může chlubit velmi dobrými hospodářskými výsledky. V loňském roce dosáhly příjmy 82,5 milionů eur, což je meziročně o 14 % více. Firma hospodařila se ziskem, ale firma neuvedla jeho výši. Pouze sdělila, že všechny čtyři divize (lyže, lodě, větrná energie, sportovní vybavení) přispěly k růstu společnosti.

Výrobce sportovního vybavení z Begunje v posledních třech letech znatelně rostl. Nejhorší časy však firma zažila v roce 2013. V té době byly tržby pod 68 miliony eur a skupina vytvořila ztrátu ve výši 3,3 milionu eur. Bylo to čtvrtý rok za sebou, kdy firma hospodařila se ztrátou. V roce 2016 Elan vykázal tržby 72,6 milionů eur a čistý zisk činil jeden milion eur.

Nejlepších výsledků dosáhl Elan v roce 2006, kdy tržby činily 122 milionů eur. Ziskovost ale nikdy nebyla silnou stránkou společnosti. V roce 2006 dosáhl Elan zisku půl milionu eur. Rekordní zisk byl v roce 2003, kdy činil 4,1 milionu eur. Po roce 2006 následovalo několik slabých let, nejprve kvůli zimám se špatnými sněhovými podmínkami a následně z důvodu hospodářské krize. Ta společně s problémy se státními vlastníky a nedovolenou státní podporou přivedla společnost do potíží. V roce 2015 po dvouletých jednáních prodali tehdejší majitelé Elan současným vlastníkům Merrill Lynch a VR Capital.

Tato zimní lyžařská sezóna je pro Elan velmi dobrá. Očekává se, že příznivé sněhové podmínky v lyžařských střediscích umožní prodloužit lyžařskou sezónu a postarají se i tento rok o růst tržeb.

V loňském roce bylo v Elanu investováno přibližně 5 milionů eur. Mezi hlavní investice patřily nové výrobní závody pro divizi větrné energie, investice do modernizace výrobních zařízení a rozvojových projektů.

Čísla ukazují růst také u námořní divize, a to o více než 15%. Díky nové strategii v námořním programu bude na letošním veletrhu lodí v německém Düsseldorfu představena nejnovější řada lodí GT. Námořní trh vykazuje signály oživení jak u nákupu lodí do osobního vlastnictví, tak i na charterovém trhu. Vedení námořní divize převzal v lednu tohoto roku Marko Škrbin, zatímco bývalý ředitel John Peterson se bude i nadále starat o vývoj a prodej značky Elan na severoamerickém trhu.

Elan Inventa je nejmenší divizí Elanu. V loňském roce zvýšila tržby o desetinu a společnost posílila na trhu sportovních hal jako globální poskytovatel inovativních tribun a sedacích systémů, říká Elan. K otázce možného prodeje Inventy se Elan nevyjádřil.

Elan, stejně tak jako mnoho jiných společností, čelil v průběhu výrazného hospodářského růstu s nedostatkem pracovníků. "Zavedli jsme nová vnitřní opatření (mzdový systém, stipendia, zlepšování pracovních podmínek) a spolupracovali jsme také s Úřadem pro zaměstnanost a agenturami pro lidské zdroje. Největší výzvou byly letní měsíce a podzim, nyní se situace na trhu práce začala stabilizovat, " říkají zástupci Elanu.