Zprávy

Evropské hry v Baku mají velké ambice

V ázerbájdžánském Baku probíhají od 12. do 28. června premiérové Evropské hry, jakási malá kontinentální olympiáda s velkými ambicemi do budoucna. Organizují je evropské olympijské výbory s cílem mediálně a marketingově podpořit většinu olympijských sportů, které v období mezi olympiádami trpí menším diváckým zájmem. Pořadatelé v Baku pojali organizaci podobně velkolepě jako Rusové zimní olympiádu v Soči. Oficiální rozpočet není známý, jde zřejmě ale do stovek miliard korun.

Hry se mají co nejvíce podobat olympijským hrám. Sportovci bydlí ve společné vesnici, při slavnostním zahájení na novém Národním stadionu pro 68 000 diváků byl zažehnut oheň. Hry jsou však i předmětem kritiky. Stejně jako v případě olympiád v Pekingu a Soči kritici připomínají porušování lidských práv v pořadatelské zemi. Například organizace Člověk v tísni v otevřeném dopise vyzvala Český olympijský výbor, aby se zastal politických vězňů v Ázerbájdžánu.

V Baku se závodí ve dvaceti sportovních odvětvích, z toho šestnácti olympijských. Ve hře je celkem 253 sad medailí a na startu by mělo být kolem šesti tisíc sportovců, což je víc než dvojnásobek počtu olympioniků ze Soči. Z tradičních sportů zcela schází například veslování či házená. Na programu jsou naopak plážový fotbal, basketbal tříčlenných týmů a bojový sport sambo. V českém týmu je 129 sportovců, což je téměř na úrovni výpravy na olympijské hry v Londýně (133).

Úroveň jednotlivých sportů je značně rozdílná. Plavci během Her uspořádají juniorské mistrovství Evropy, atletiku bude zastupovat soutěž v nejnižší divizi mistrovství Evropy družstev. Na vrcholu pozornosti bude judo, v němž se v Baku bude konat regulérní mistrovství Evropy. To sem bylo přesunuto z dubna po sporech s původními pořadateli z Glasgow. Špičková konkurence bude i ve sportovní střelbě či rychlostní kanoistice, která se jediná koná ve 300 kilometrů vzdáleném Mingačeviru. Velkým lákadlem pro dvanáct z dvaceti sportů je možnost přímé kvalifikace na OH v Riu de Janeiru.

V českém týmu je po zranění cyklisty Jaroslava Kulhavého jediný olympijský vítěz – sportovní střelec David Kostelecký. Silnou sestavu mají rychlostní kanoisté v čele s mistrem světa na kajaku Josefem Dostálem, zlatým čtyřkajakem a další medailovou hvězdou Martinem Fuksou na kanoi. Na startu budou i badmintonista Petr Koukal, judista Lukáš Krpálek, cyklisté Ondřej Cink a Tereza Huříková či šermířský talent Alexander Choupenitch.

Budoucnost Evropských her je zatím poměrně nejasná. Nizozemci, zjevně znervózněni vysokými investicemi Baku, pořádání dalšího ročníku Evropských her pro rok 2019 vzdali. Problémem je sladění termínů s hlavními olympijskými sporty. Ty nejdůležitější z nich navíc připravují svůj vlastní projekt. V roce 2018 se má poprvé konat tzv. mistrovství Evropy sportů. Cílem je soustředit kontinentální šampionáty významných odvětví místně i časově. Za tři roky v létě se koná ME v atletice v Berlíně. Ve skotském Glasgow a okolí se počítá s šampionátem plavců, veslařů, cyklistů a triatlonistů. V podstatě jde o konkurenční projekt mezinárodních sportovních federací s podobným cílem: získat větší pozornost sponzorů a médií.

Zdroj: isport.cz