Zprávy

Evropský outdoorový trh v loňském roce rostl

Ve zprávě, kterou zveřejnila Evropská outdoorová skupina EOG, se uvádí, že růst outdoorového trhu za rok 2017 činil v Evropě 7,2%. Celková hodnota trhu je vyčíslena na 5,86 miliard eur. Výsledek je tak lepší, než byly prognózy.

Tržby v celém odvětví odhaduje EOG na 12,3 miliard eur. Tyto údaje týkající se dat 115 značek z celé Evropy  jsou velmi dobré v porovnání se stagnujícím rokem 2015 a mírným růstem v roce 2016. Celkem se hodnota evropského outdoorového trhu zlepšila za dva roky o 600 milionů eur, což je nejvyšší zaznamenaný růst od roku 2010.

Růst vykázala všechna odvětví trhu, nejvyšší zaznamenal segment obuvi - 13,4%. Kategorie oblečení i batohů rostla  stejnou měrou o 5%, doplňky o 6%, horolezecké vybavení o 6,7%, spacáky o 9,7%. Jedině kategorie stanů měla horší výsledky o 10% oproti roku 2017. Příčinou by mohlo být špatné počasí loňského jara ve Velké Británii.

Největšími trhy pro prodej outdoorového vybavení jsou podle EOG Francie, Německo a Velká Británie – celkem s hodnotou 2,95 miliard eur, což je více než polovina celkové hodnoty. Německo má nejvyšší podíl, 37%. Ve Skandinávii má nejlepší výsledky Norsko, ve východní Evropě Polsko.

Značný podíl na velmi dobrých výsledcích má období podzim/zima , kdy hlavně zima se po dvou slabších předešlých zasloužila o 8% meziroční růst. Podobný růst se čeká i v přehledu výsledků za letošní zimu. Celkové výsledky však může snížit rychlý přechod ze zimy do letního počasí na jaře letošního roku.

Hlavními tématy celého odvětví je i nadále udržitelnost ve všech podobách. Podle vedení EOG je znát, které firmy začaly před deseti lety vyrábět udržitelný sortiment a nyní patří k nejúspěšnějším. Celá branže by se měla snažit a vracet určitou část přírodě. Neboť bez přírody by nebyl outdoor.