Zprávy

Fan tokeny u fotbalových klubů

15. února 2022

Kromě prodeje vstupenek, členství nebo reklamního zboží lákají fotbalové kluby v poslední době své příznivce na nové možnosti vazby svých fanoušků, kterou jsou tzv. fan tokeny. Inter Milan má dokonce vlastní měnu „$Inter Fan Token“ jako reklamu na dresech, která má fanoušky nalákat k investici do fan tokenů. Ty jsou pak obchodovány stejně jako běžné kryptoměny – bitcoin, ethereum a další. Podobnými fan tokeny disponují i další fotbalové velkokluby jako jsou Paris Saint-Germain, Atletico Madrid, Manchester City, FC Barcelona, Juventus Turin, Galatasaray Istanbul, Trabzonspor nebo AS Řím. 

Pro vydání fan tokenů spolupracují kluby s firmami, které tyto obchody vedou, například Socios.com. Tato platforma v současnosti spolupracuje asi s 15 ligami. Problémem je nevyzpytatelný vývoj hodnoty fan tokenů, který neovlivňují ani sportovní úspěchy ani jiné spolehlivé faktory a podléhá prudkým růstům i pádům podpořeným spekulanty. 

U majitelů fan tokenů se však nejedná hlavně o finanční zisky, ale také o vlastnictví něčeho speciálního a možnost vlivu na některá rozhodnutí týkající se klubu, jako jsou designy klubových autobusů a kabin, výběr hymny či poselství hráčům. Podle některých pouze marketingový nástroj, který má v těžkých časech pandemie přinést finance navíc, podle druhých skvělá možnost zapojení fanoušků do dění svého oblíbeného klubu. Jsou však i kluby, kde se fanoušci proti zavedení fan tokenů rázně postavili, jako například u Borussie Dortmund. 

Na příkladu fan tokenů u klubu Paris Saint-Germain je vidět, jak jejich hodnota značně kolísá. Lionel Messi získal při svém přestupu z Barcelony do PSG neurčené množství PSG Fan Tokenů a stal se tak prvním fotbalovým profesionálem, který byl tímto způsobem odměněn. Před příchodem Messiho do PSG se hodnota fan tokenů zvýšila o 130 % na téměř 50 dolarů, po prvním týdnu se jednalo o 32 dolarů, krátce nato se jejich hodnota pohybovala na úrovni 15 dolarů. 

Oblast fan tokenů se nyní rozšiřuje i na další sporty, nedávno byla uzavřena spolupráce s několika týmy hokejové NHL.