Zprávy

Fashion Transparency Index 2019

2. června 2019

Adidas, Reebok a Patagonia se umístily na předních místech žebříčku Fashion Transparency Index pro letošní rok, který vytváří nezisková organizace Fashion Revolution. Všechny tři firmy dosáhly 64% zisku z 250 možných bodů. Za nimi v pořadí následují společnosti Esprit a H&M se ziskem 61%.

Poprvé v historii zveřejňování žebříčku se nějaké firmy dostaly na skóre vyšší než 60%. V roce 2017 měly všechny firmy skóre menší než 50%. Svědčí to o větší transparentnosti firem a uvědomělosti zákazníků. Podle průzkumu provedeného na 5000 zákazníků po celé Evropě by 80% z nich uvítalo, kdyby firmy více sdělovaly o své výrobě a podnikání, o dodržování lidských práv, pravidel ochrany životního prostředí, zodpovědnosti, kdo jsou jejich dodavatelé a jak používají udržitelné materiály. Transparentnost je v tomto případě nejen sdílení pozitivních příběhů a pozitivních zpráv, ale hlavně poskytnutí komplexního obrazu o firmě.  Kde například firmy pokulhávají, je zveřejňování informací o uhlíkové stopě nebo dodržování lidských práv.

Letošní pořadí bylo vytvořeno zkoumáním 200 největších světových módních značek a prodejců, jejichž celkový obrat je vyšší než 500 milionů dolarů. V loňském roce se zkoumala data u 150 značek. Průměrné skóre v letošním roce bylo 21%. Poprvé se například zkoumaly značky Chanel, Desigual, Dior, s.Oliver nebo Sandro.