Zprávy

Fed Cup se přejmenuje na Billie Jean King Cup by BNP Paribas

20. září 2020

Mezinárodní tenisová asociace ITF před několika dny oznámila, že Fed Cup, ženský světový tenisový pohár, byl přejmenován na Billie Jean King Cup by BNP Paribas. Je to vůbec poprvé, kdy je velká světová soutěž družstev pojmenována po ženě, což pro tradiční turnaj znamená začátek nové éry a představuje historický mezník ve sportu obecně. Billie Jean King, šampiónka na hřišti a průkopnice mimo něj, je světová aktivistka za rovnost, která zasvětila svůj život boji proti diskriminaci ve všech jejích podobách. Hodnoty, které reprezentuje, ztělesňují take myšlenku turnaje, který se vyvinul v největší každoroční mezinárodní soutěž družstev v ženském sportu, do které se například v roce 2020 přihlásilo 116 zemí.

Přejmenování navazuje na nový formát finále, v rámci kterého bude 12 nejlepších zemí soutěžit o titul mistra světa během jediného týdne v Budapešti. Od roku 2021 bude navíc Pohár Billie Jean Kingové udělovat největší peněžní odměny ze všech ženských týmových sportů - stejné odměny jako mají muži hrající finále Davis Cupu, tedy 12 milionů dolarů.

Propojení tenistky Billie Jean King a Fed Cupu trvá přes 40 let - začalo jejím prvním, vítězným, turnajem v roce 1963. Celkem zvedla nad hlavu nejvyšší trofej desetkrát, sedmkrát jako hráčka, čtyřikrát jako kapitánka (jednou jako hrající kapitánka), což je více než kdokoliv jiný v historii. Kingové byla v roce 2010 udělena cena Fed Cup Award of Excellence jako uznání jejich úspěchů, loni pak byla jmenována první Světovou velvyslankyní této soutěže.

Prezident ITF David Haggerty říká: „Od jejího prvního Fed Cupu v roce 1963, kde byla členkou vítězného amerického týmu, přes založení Ženské tenisové asociace WTA, kterou vedla jako první prezidentka, až její ocenění Prezidentskou medailí svobody, kterou získala jako první atletka v historii, Billie Jean King byla vždy průkopnicí. Dnes do tohoto seznamu přidává své další „první“. Nové jméno je poctou všemu, čeho dosáhla, a poskytne tak trvalý odkaz a inspiraci pro budoucí generace hráčů a fanoušků. “

Billie Jean King k tomu říká: „Nic se úplně nevyrovná pocitu, kdy jako součást týmu reprezentujete svoji zemi, proto je pro mě tato soutěž tak unikátní a důležitá. Je mi ctí, že ženský světový tenisový pohár nese mé jméno, je to zároveň velká odpovědnost, kterou neberu na lehkou váhu. Naším společným úkolem je sdílet tuto vizi s budoucími generacemi mladých dívek - pokud jste schopné si to představit, jste schopné toho i dosáhnout.”

Změna názvu znamená příležitost pro další zviditelnění a investice do ženského tenisu. Tradiční partner tenisového sportu, BNP Paribas, podporuje ženský tenis prostřednictvím stěžejní soutěže ženských světových týmů ITF, ženského světového poháru v tenisu, již od roku 2006. ITF dnes rovněž oznámila nového Globálního technologického a inovačního partnera - společnost Microsoft. Spolupráce s Microsoftem přinese na dvorce Poháru Billie Jean Kingové možnost analyzovat herní údaje v reálném čase a znamená další ocenění Billie Jean Kingové a jejího odkazu - tenisu jako sportu pro všechny.

Rovné odměny a rozšíření počtu zemí, které soutěží o titul světových šampionů, dělají z Poháru Billie Jean Kingové pro ITF důležitou platformou k naplňování své iniciativy pro rovné příležitosti - Advantage All gender, která je stěžejní částí ITF strategie do roku 2024. Odvážné přejmenování soutěže tak nejen oceňuje úspěchy samotné Billie Jean Kingové, ale také zajistí, aby nadále působila jako vzor pro následující generace.

Oznámení o změně názvu přichází týden před 50. výročím vytvoření soutěže Virginia Slims Circuit, kdy devítka žen, včetně Kingové, riskovala své kariéry a postavila se za rovná práva v tenise. Tyto hráčky, známé jako „Original 9“, udělaly velký krok do neznáma, který vedl k vytvoření Ženské tenisové asociace WTA a v konečném důsledku připravil půdu pro to, aby se profesionální tenis stal vzorem v boji za rovnost ve sportu a ve společnosti.