Zprávy

FIFA tratí na regionálních sponzorech

13. června 2018

Jen několik dní před startem mistrovství světa ve fotbale oznámila FIFA spolupráci s dvěma novými sponzory turnaje. Firmy Diking a Luci se tak staly sponzory „třetí úrovně“, tedy tzv. regionálními podporovateli, kterých je ovšem poměrně málo oproti původním plánům. Prostor na LED reklamních panelech dostanou čínská značka pánské módy Diking a technologická firma Luci, obě jsou zároveň držiteli práv pro asijský trh. Spolupráce na této úrovni stojí firmy sedmimístnou částku v eurech.

Celkově bude při tomto turnaji spolupracovat s federací FIFA sedm regionálních sponzorů. Jedná se ještě o jednu čínskou firmu – Yadea. Regionální partneři pro Evropu pocházejí z Ruska, dva z nich jsou státní firmy. Původní plán FIFy zněl na 20 regionálních sponzorů z pěti regionů světa, což by zvýšilo zisky. Současný počet regionálních sponzorů se jistě v ekonomických výsledcích ukáže.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA zatím utržila v tomto prodejním a účetním období  (od roku 2015) v kategorii  regionálních sponzorů jen asi 4 miliony dolarů. V minulém cyklu kolem světového šampionátu v roce 2014 to bylo 164 milionů dolarů.