Zprávy

Finance kolem Velké pardubické

V neděli 11. října se konal 125. ročník nejslavnějšího dostihu v České republice. Vítěz Velké pardubické získává dva miliony korun, prvních sedm závodníků si rozdělí celkem 5 milionů korun. Přímý přenos kromě České televize vysílá ještě anglická Racing UK a slovenská Digi Sport. Velké pardubické ale ještě nedávno hrozil krach. Společnost Dostihový spolek, která se o provoz závodiště včetně Velké pardubické starala, se topila v problémech a dluzích. Kapitálově muselo firmě pomoci město Pardubice a noví investoři.

V čele spolku stojí od roku 2013 Richard Benýšek, manažer řady projektů skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Dostihového spolku jsou Město Pardubice (51%), společnost Bělecký mlýn (23%) a několik desítem menších akcionářů /26%)

Problémy Dostihového spolku vyšly najevo před třemi roky. Ještě dnes mají dohru u soudů. Bývalí členové vedení firmy Jiří Kunát a Ladislav Nermuť byli letos zatím nepravomocně odsouzeni za zpronevěru. Stávající management Dostihového spolku se s nimi zároveň soudí o náhradu škody přesahující dva miliony korun.

"Už rok a půl naše společnost funguje standardně," uvádí Benýšek, který od jara 2013 zastupuje ve spolku největšího soukromého akcionáře − společnost Bělecký mlýn. V pořadateli Velké pardubické je Benýšek zároveň předsedou jeho představenstva. "Společnost má ale stále nízký vlastní kapitál. Musí pravidelně generovat zisk, aby umazávala dluhy minulosti," dodává. Loni firma utržila 45 milionů korun, vydělala necelý milion. S podobnými čísly počítá Benýšek a spol i letos. Hlavním zdrojem příjmů Dostihového spolku je reklama spojená se závody. Tvoří více než polovinu celkových ročních tržeb.

K práci u Dostihového spolku se Benýšek dostal poté, co chtěla od akce odejít Česká pojišťovna (ČP), hlavní sponzor Pardubické i celého kalendáře sezony. "S tehdejšími problémy kolem Dostihového spolku byla negativně spojována i Česká pojišťovna. Padlo rozhodnutí, že se bude Velká pardubická dále podporovat, ale za podmínky, že na vše bude někdo za ČP dohlížet zevnitř. Přes svoji společnost Bělecký mlýn jsem tehdy vstoupil do Dostihového spolku," vzpomíná muž, který tehdy ještě za Kellnerovu Českou pojišťovnu jednal.

Vazby Dostihového spolku na ČP aspoň v roli sponzora závodu ale zůstávají i bez PPF. Ta z pojišťovny na přelomu roku definitivně odešla, když se vypořádal obchod s Generali - novým vlastníkem pojišťovny. "Vrací se důvěra partnerů. Objevuje se zájem nových. Česká pojišťovna minimálně ještě další rok bude tím hlavním. My i oni zároveň věříme, že chceme pokračovat dál," říká Benýšek.

Zdroj: ihned.cz