Zprávy

Finance ve skocích na lyžích

17. ledna 2019

Skoky na lyžích patří v Evropě k nejoblíbenějším zimním sportům. Dokazuje to i návštěvnost, která byla k vidění při závodech Turné čtyř můstků na přelomu roku. Je nutno ovšem dodat, že je menší než byla například na začátku nového tisíciletí, kdy hlavními sponzory byly společnosti Milka a Audi. V jiných sférách se tehdy pohybovaly i odměny pro závodníky.

V probíhající sezóně 2018/19 rozdělí federace FIS v každém závodě ca. 62 700 eur pro 30 bodujících závodníků. Vítěz obdrží asi 8700 eur, třicátý závodník asi 87 eur. Při týmových soutěžích se jedná asi o částku 61 tisíc eur, které se rozdělí mezi tři nejlepší týmy. Novinkou v této sezóně je částka určená pro vítěze kvalifikace. Ta je 2600 eur, při letech na lyžích 4400 eur.

V loňské sezóně si nejvíce vydělal polský skokan Kamil Stoch – 272 tisíc eur. Kromě jmenované částky za prémie v celé sezóně si Kamil Stoch přišel na podstatné částky také od sponzorů. Jeho reklamní hodnota je vyčíslena na 16 milionů eur, jeho mediální dosah se rovná polskému fotbalistovi Robertu Lewandowski. Celkové odměny v loňské sezóně se odhadují na milion eur. Skokan je rovněž majitelem vlastní značky oblečení Kamiland. Skoky patří v Polsku k nejoblíbenějším sportům. Vznikl nový můstek ve Wisle, polský výrobce sportovního zboží 4F se stal presentujícím sponzorem Turné 4 můstků.

Druhé místo v přehledu celkových odměn ve Světovém poháru obsadili Norové Daniel Andre Tande (130 tisíc eur) a Johann Andre Forfang (119 200 eur). Na dalších místech se umístili německý závodník Richard Freitag (119 tisíc eur) a Nor Robert Johansson (117 200 eur). Po letošní sezóně však bude žebříček vypadat úplně jinak, a to hlavně vzhledem k řadě vítězství japonského skokana Roie Kobayashiho. Prémie obdržel nejen za svůj skokanský „grandslam“, tedy vítězství ve všech čtyřech závodech Turné 4 můstků, ale rovněž za titul celkového vítěze turné. Zde se jedná o částku 17 500 eur.

Jak se mění finanční podmínky ve skocích dokládají částky, které v sezóně 2001/2002 obdržel tehdejší vítěz grandslamu Sven Hannawald. Ten tehhdy dostal včetně odměny od Německého lyžařského svazu celkem 330 tisíc eur.

Turné 4 můstků si stojí hůře i v porovnání s ostatními akcemi skokanského kalendáře. Od roku 2017 se koná v Norsku tzv. Raw Air turnaj, kde se závodí o 100 000 eur, celkový vítěz obdrží 30 tisíc eur, tedy téměř dvojnásobek toho, co při celkovém vítězství Turné 4 můstků. Třetí v pořadí Raw Air dostane stále ještě 10 tisíc eur. Letos se při Raw Air budou konat poprvé i závody v ženské kategorii. Zde v žádném případě neplatí rovnost odměn jako ve sjezdovém lyžování nebo biatlonu. Vítězka obdrží 2600 eur, stejně jako vítěz kvalifikace mužů.