Zprávy

Finanční přínos fotbalu pro stát

Spotřeba na úrovni první a druhé fotbalové ligy dosáhla v minulé sezoně 2014/2015 celkem 3,6 miliardy korun (2,665 miliardy kluby první a druhé ligy -platy hráčů, provoz, další náklady, investice, 435 milionů provoz stadionů, které nejsou ve vlastnictví klubů, 250 milionů sázky a loterie, 238 milionů diváci -vstupenky, občerstvení, 50 milionů výroba a distribuce televizního a rozhlasového signálu). Pokud se započítávají i navazující činnosti, zvyšuje se spotřeba na 7 miliard korun.

Vyplývá to ze studie, kterou si nechala vypracovat Ligová fotbalová asociace (LFA). Z této sumy pak autoři studie vypočítali, že příjem pro veřejné rozpočty dosáhl v minulém soutěžním ročníku 1,22 miliardy korun. 393 milionů šlo do státního rozpočtu - přímé daňové příjmy, 472 milionů na sociální pojištění, 193 milionů na zdravotní pojištění, 47 milionů putovalo na kraje, 116 milionů na obce. „Částka přes miliardu korun mě nepřekvapila. Dokonce jsem očekával ještě vyšší číslo,“ komentoval výsledky Dušan Svoboda, šéf LFA. Asociace sdružuje kluby první a druhé ligy a obě soutěže také spravuje.

„Chceme poukázat na to,“ pokračoval Svoboda, „že jsme součástí hospodářství této země a že ligový fotbal není pouze zbytnou zábavou pro pár fotbalových fanoušků. Z čísel navíc jasně plyne, jaký potenciál může ligový fotbal v tomto kontextu mít.“ Návštěvnost první a druhé ligy je 1,138 milionu lidí a generované příjmy pro státní rozpočet jsou 1,22 miliardy korun. Naproti tomu návštěvnost například kulturních památek byla 13 milionů lidí, ale příjem pro státní rozpočet 3 miliardy korun,“ uvedl Ondřej Špaček z KPMG. Společnost KPMG, která měla k dispozici výroční zprávy všech 32 profesionálních klubů a vycházela také z jejích předchozích výzkumů v oblasti sportu či cestovního ruchu a rovněž ze zahraničních zkušeností.

Česko letos pořádalo mistrovství světa v hokeji, halové mistrovství Evropy v atletice a mistrovství Evropy do 21 let ve fotbale. Tyto akce podle Špačka z KPMG vynesly do státního rozpočtu 1,6 miliardy korun. Tomu se blíží částka, kterou fotbal generuje pro veřejné rozpočty každý rok.

Stát nevkládá přímo do profesionálního fotbalu nic. Český fotbal v roce 2014 získal ze státních dotací 336,5 milionu korun, ale většinu na amatérský fotbal a na mládež. Peníze investované do sportování dětí se státu několikanásobně vrací. Tvrdí to dřívější studie KPGM z roku 2014, podle níž každá koruna na mládež znamená úsporu ve zdravotnictví ve výši 2,50 koruny.

Zdroj: idnes.cz