Zprávy

Firma Kettler hledá investora

20. listopadu 2017

Heinz Kettler firmu založil 1949. Firma se stala hlavním podnikem vyrábějící sportovní a fitness stroje, jízdní kola a zahradní nábytek. Byl první firmou, která vyrobila hliníkové kolo. Její domácí fitness stroj „Golf“ byl v 80. letech nejoblíbenějším zařízením na trhu domácího fitness v Evropě. Značka představovala symbol „made in Germany“. Po smrti zakladatele firmy ji vedla jeho dcera Karin Kettlerová, která tragicky zahynula v březnu letošního roku. Firmu v současnosti vede Ludger Busche, dlouholetý důvěrník zemřelé dědičky firmy Karin Kettlerové, a Olaf Bierhoff. V roce 2015 požádala firma Kettler o insolvenci ve vlastní správě, do března 2016 bylo řízení ukončeno a od té doby podnik dále plně vyrábí.

Při insolvenčním řízení ve vlastní správě se stala z firmy Heinz Kettler GmbH & Co. KG pouze Kettler GmbH. Na nově vzniklé Kettler GmbH se nepodílela ani nadace Heinz-Kettler-Stiftung ani zesnulá Karin Kettlerová. Ukončit insolvenční řízení se podařilo díky finanční záruce spolkové země Severní Porýní-Westfálsko ve výši 30 milionů eur, což nebylo nikdy ale oficiálně potvrzeno. Sama Karin Kettlerová investovala miliony ze svých soukromých peněz. V té době se prodala divize jízdníchkol sdružení ZEG, snížily se také stavy zaměstnanců o 200 na 750 lidí. Ostatní divize přešly na Kettler GmbH.

V současnosti hledá Kettler strategického partnera nebo potencionálního investora. V roce 2012/13 činil obrat společnosti kolem 200 milionů eru, v roce 2008 to bylo 300 milionů eur, nedávno pak jen 135 milionů eur. Hledat potencionálního investora pomáhá firmě Kettler poradenská firma M&A-Beratung Clearwater, která hodnotu firmy vyčíslila na 100 milionů eur. Důvodem pro hledání nového silného partnera je podle firmy Kettler tvrdá konkurence v branži. Firma totiž vyrábí pouze v Německu, ne v jiných a levnějších zemích.

Současná podezření z daňového úniku se váží k zakladateli firmy Heinzu Kettlerovi, který je podezřelý z transferu milionových zisků ze zahraničních obchodů do Švýcarska. Firma Kettler se však ohradila proti podobným spekulacím, neboť s nadací ji nepojí žádné vazby, nadace funguje nezávisle a samostatně ve vztahu ke jmenované firmě.