Zprávy

FIS plánuje výrazné změny v kalendáři závodů

11. dubna 2022

Minulý týden oznámila Světová lyžařská federace FIS rámcový plán termínů pro zimní sezónu 2022/23, který vzbudil velký rozruch. Podle informací televizních stanic ORF a ARD plánuje FIS také závody v Rusku a Bělorusku. Oficiální zpráva z FIS ještě nebyla vydána. 

Termínové plány pro severské disciplíny, snowboard a freestyle byly předány technickým komisím k finálním úpravám před tím, než je výbor FIS definitivně schválí na svém kongresu v květnu. Pro alpské disciplíny má být kalendář znovu přepracován. Nový prezident FIS Johan Eliasch plánuje podle předběžných návrhů více závodů v Asii a v Severní Americe, na jejichž úkor má například z tradičních míst být odebrán Garmisch-Partenkirchen. Jisté je, že začátek sezóny se odehraje na konci října v Söldenu. Poté se týmy přesunou do zámoří, kde absolvují závody v Lake Louise a Beaver Creeku a za moře by se měly znovu podívat na přelomu února a března, kam jsou plánovány závody v Palisades Tahoe a v Aspenu. Závodníci by se měli vrátit také na olympijskou trať do Pekingu. Kalendář závodů bere ohled také na fotbalové mistrovství světa od 21. listopadu do 18. prosince v Kataru, kde by závody neměly takový prostor v televizním vysílání. 

Nevoli vzbudila informace o tom, že FIS plánuje závody také v Rusku, na konci listopadu a na začátku by se měli uskutečnit dva podniky skokanů na lyžích ve středisku Nižnij Tagil. Do ruského střediska Krasnojarsk by měli zavítat snowboardcrossaři, skicrossové závody jsou plánovány do ruského střediska Sunny Valley, snowboardisté by se utkali na tradičních závodech v Moskvě, lyžaři v boulích v Minsku-Raubiši. 

Novinkami by mělo být rozšíření počtu závodů v severské kombinaci z 10 v minulé sezóně na 22 v té příští. Změnou je také vytvoření vlastního „Turné 4 můstků“, které se má pod názvem Silvestrovský turnaj konat mezi 28. prosincem a 1. lednem v Rakousku a ve Slovinsku.