Zprávy

Fond na podporu tenistů s menšími příjmy

5. května 2020

Tenisté Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal stojí za nápadem založit záchranný fond v hodnotě asi 4 milionů liber, ze kterého by se vyplácelo 8 tisíc liber každému hráči, který je na světovém žebříčku mezi 250. a 700. místem. Djokovič tento svůj plán rozeslal nejdříve jako dopis ostatním hráčům, aby zjistil jejich reakce. Jedním z prvních, kteří se ozvali s negativní reakcí, byl rakouský tenista Dominic Thiem.

Do fondu by přispívali hráči z první stovky světového žebříčku, kteří by poskytli odstupňované částky. První až pátý hráč by věnovali 24 000 liber, od 50. místa výš by se jednalo o částku 4 000 liber. Do fondu by také přispěly hlavní tenisové organizace. ATP by věnovalo 800 tisíc liber, každý z Grand slamů po 400 tisících liber.

Djokovič, Federer a Nadal také navrhli věnovat polovinu celkových odměn z ATP finále v Londýně, které se má uskutečnit v listopadu. Zde by se jednalo o částku 7 milionů liber. Pokud by se finále neuskutečnilo, mohl by pocházet další příspěvek z turnaje Australian Open v lednu 2021. Podobná pomoc je zvažována i pro ženský žebříček, podrobnosti však nejsou ještě známy.