Zprávy

Formule 1 v roce 2021

1. dubna 2021

Sezóna závodů Formule 1, která začala minulý týden závody v Bahrajnu slibuje v letošním roce mnoho zajímavých závodů. Celkem se uskuteční 23 závodů, což znamená, že se jedná o nejdelší ročník v historii seriálu. Poprvé se seriál dostane do Saudské Arábie.

Nový ročník přinese také změny u jednotlivých týmů. Po 60 letech se závodů zúčastní tým Aston Martin, který nahradí stáj Racing Point. Tu koupil kanadský miliardář Lawrence Stroll v roce 2018. Značka Renault se přejmenovala na Alpine. Williams Racing má od loňského roku nového vlastníka – americkou investiční společnost Dorliton Capital.

Formule 1 se začala zaměřovat na mladší publikum. Podle průzkumů má seriál od roku 2017 41 % fanoušků rekrutujících se ze skupiny do 35 let. Co se týká vysílání, od letoška je divákům v Česku, na Slovensku a v Brazílii poprvé k dispozici F1 TV, služba prostřednictvím webu a aplikace F1.

V roce 2020 Formule 1 zaznamenala ztrátu ve výši 385 milionů dolarů. Vloni se kvůli pandemii uskutečnilo pouhých 17 závodů.

V několika dílech představíme týmy, které budou závodit v letošním ročníku.

 

Alfa Romeo

Výsledky poslední sezóny: Kimi Räikkönen – 16. , Pohár konstruktérů – 8.

Jezdci: Kimi Räikkönen a Antonio Giovinazzi  

Majitel: Longbow Finance

Sídlo: Hinvil, Švýcarsko

Hlavní sponzor: PKN Orlen, platnost smlouvy do 2021, hodnota není známá

 Další partneři: Adler Pelzer Group, Acer, Built for Athletes, Carrera, Singha, Additive Industries, Globeair, Iqoniq, Iveco, Livinguard, Marelli, Mitsubishi Electric, Pirelli, Save the Children, Sparco, Walter Meier, Zadara, AB Dynamics, Brutsch-Ruegger, Riedel 

 Odměny za rok 2020: 69 milionů dolarů

Zajímavosti: Alfa Romeo se vrátil do seriálu Formule 1 poprvé od roku 1980 a nahradil tehdejší Sauber. Majitelé i management zůstali stejní. Vozy používají motory Ferrari, jejich smlouva však končí v letošním roce. Do týmu se vrátil bývalý mistr světa Kimi Räikkönen. V loňském roce nahradil na místě hlavního sponzora PKN Orlen firmu Alfa Romeo.

 

Alpine

Výsledky poslední sezóny: Daniel Ricciardo – 5. , Pohár konstruktérů – 5.

Jezdci: Fernando Alonso a Esteban Ocon  

Majitel: Groupe Renault  

Sídlo: Enstone, Velká Británie

Hlavní sponzor: není známo

 Další partneři: Castrol, RCI Bank and Services, Mapfre, BP, DuPont, Microsoft, Bell & Ross, Eurodatacar, Pirelli, Genii Capital, Yahoo, 3D Systems, HP, PerkinElmer, Le Coq Sportif, GF Machining Solutions, Siemens, Alpinestars, Boeing Research & Technology, Elysium, GCAPS, Hexis, Jabil, Linde, Matrix, Roland, Trak Racer, Volume Graphics, RAW Super Drink

Odměny za rok 2020: 97 milionů dolarů

Zajímavosti: V září stáj oznámila své přejmenování na Alpine. Do týmu se zároveň vrátil Fernando Alonso.