Zprávy

Fotbalová Premier League získá za vysílací práva v přepočtu 190 miliard korun

Nejsledovanější fotbalová liga planety anglická Premier League dostala za prodej televizních práv 190 miliard korun za tři roky. Nový kontrakt začne platit od léta 2016. Společnosti Sky Sports a BT Sport za nový kontrakt zaplatily přes pět miliard liber, přičemž BT Sport přispěla 960 miliony liber a nabídne tak méně zápasů. BBC odhadla, že všech dvacet prvoligových klubů se díky novému kontraktu z hlediska příjmů zařadí mezi třicet nejbohatších na světě.

Když začala fotbalová soutěž v Anglii v současné podobě, prodala v roce 1992 práva za 191 milionů liber, což podle současného kurzu bylo lehce přes sedm miliard korun. Od té doby se hodnota televizních práv zvýšila přibližně pětadvacetkrát.

Druhý kontrakt od roku 1997 vynesl 670 milionů liber, od roku 2001 se suma přehoupla přes 1,2miliardu liber. Pak sice nastal mírný pokles na 1,024 miliardy liber, ale od roku 2007 to bylo už 1,7 miliardy. Současná smlouva, která platí od roku 2013, je na tři miliardy liber.

Protože Česko zdaleka nedosahuje úrovně anglické návštěvnosti, tempa zápasů či hráčské kvality Premier League, nelze ani srovnávat ani cenu televizních práv. Loni práva na Synot ligu získala společnost Pragosport, podle neoficiálních informací za ně platí 100 milionů korun ročně. Pragosport vlastní i práva na Premier League pro východní Evropu, v Česku zápasy vysílají placené kanály Digi Sport 1 a Digi Sport 2.

Zdroj: idnes.cz