Zprávy

Fotbalové Euro 2016 v číslech

V pátek začal evropský fotbalový šampionát, po olympijských hrách největší sportovní akce letošního roku. Celkový rozpočet Eura je tři miliardy eur. Rozpočet se proti původním odhadům navýšil kvůli nákladům na zajištění bezpečnosti na stadionech, v tréninkových centrech a hotelích. UEFA na tuto část rozpočtu věnovala o 15 procent více oproti původním plánům, takže náklady na zajištění bezpečnosti dosahují 34 milionů eur.

Očekává se, že do dějiště šampionátu dorazí až pět milionů návštěvníků. Některé odhady hovoří dokonce o sedmi milionech lidí, kteří by měli během šampionátu zavítat také do jednotlivých fanouškovských zón. Největší zóna v Paříži pojme najednou 92 tisíc lidí. Bezpečnostní rozpočet pro fanouškovské zóny byl dokonce navýšen dvojnásobně na sumu 24 milionů eur. Tyto náklady se rozdělí na třetiny a rovným dílem se o ně podělí UEFA, Francie a pořadatelská města. Přímo na stadionech bude 2,5 milionu fanoušků. Prodeje vstupenek vynesou více než 500 milionů eur.

Nejvyšší položku rozpočtu fotbalového Eura tvoří náklady na výstavbu či renovaci stadionů. Pro účely turnaje vyrostly čtyři nové stadiony a dalších pět prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Celková investice do sportovišť tak dosáhla částky téměř dvě miliardy eur. Nejdražší byl stadion v Lyonu, který přišel na více než 400 milionů eur. Organizátoři očekávají, že se tyto náklady vrátí – podle odhadů by příjmy pro hostitelskou zemi měly přesáhnout 1,5 miliardy eur.

Příjmy od sponzorů činí 400 milionů eur. Jsou jimi jak globální partneři UEFA, tak národní sponzoři organizátorů. Příjmy z prodeje vysílacích práv tvoří 1 miliardu eur. Turnaj se bude přenášet do 230 zemí světa. Očekává se, že průměrná sledovanost jednoho utkání přesáhne 150 milionů lidí.

Poprvé v historii Eura se šampionátu zúčastní 24 týmů místo dosavadních 16. I z tohoto důvodu UEFA navýšila celkové finanční odměny. Zatímco v roce 2008 se mezi účastníky rozdělilo 184 milionů eur, o čtyři roky později to bylo 196 milionů a letos částka dosáhne 301 milionů. Každý účastník, tedy i český tým, má zajištěnou odměnu za účast osm milionů eur.
Další finance získají týmy na základě výsledků v turnaji. UEFA také vyplatí 150 milionů eur jako kompenzaci klubům, jejichž hráči se budou turnaje účastnit. Přesné sumy sdělí asociace až po skončení turnaje. Před čtyřmi lety dostal nejvíce Bayern Mnichov – více než tři miliony eur. Finanční kompenzaci dostalo celkem 575 klubů.

Letos se uskuteční 51 utkání, což je o 20 více než před čtyřmi roky. Očekává se, že celkový počet diváků bude mnohem vyšší než v roce 2012, kdy turnaj sledovalo celkem 8,1 miliardy diváků.

Zdroj: zpravy.e15.cz