Zprávy

Fotbalové ME do 21 let má třetinový rozpočet oproti hokejovému MS

Česká republika je organizátorem šampionátu fotbalistů do 21 let, který je druhou největší reprezentační akcí pod hlavičkou UEFA. Rozpočet této akce je 143 milionů korun - jde o podobnou částku, na jakou vyšlo letošní halové mistrovství Evropy atletů v pražské O2 areně. Je to zhruba třetina oproti nedávnému hokejovému mistrovství světa v Praze a Ostravě, které bylo ekonomicky nejnáročnější akcí od lyžařského mistrovství světa v roce 2009.

Skladba rozpočtu je zcela jiná kvůli rozdílným přístupům mezinárodních federací IIHF a UEFA. Vysoké náklady hokejového šampionátu se promítly do cen vstupenek, které se v předprodeji pohybovaly od 1290 do 1690 korun. Díky velkému zájmu diváků na tom hokejový svaz nakonec měl zisk v řádech desítek milionů korun. Organizační výbor fotbalového mistrovství Evropy jednadvacítek počítá minimálně s vyrovnaným rozpočtem, a to i přesto, že ceny vstupenek nasadil na základní skupiny nečekaně nízko - na 100 a 200 korun.
„Naše filozofie je mít vyrovnaný či mírně plusový rozpočet a nekončit ve ztrátě. Nastavení cen vstupenek na tom nic nemění," řekl šéf organizačního výboru Petr Fousek, který si dal za cíl, aby se celkem prodalo kolem 200 tisíc vstupenek. Dosavadní rekord mistrovství činí 176 tisíc. Ze zahraničí se očekávají tisícové návštěvy ze Švédska a Dánska. Organizátoři počítají i s větším náporem fanoušků ze sousedního Německa.
Příjem ze vstupenek je v řádech jednotek milionů. Většinu rozpočtu pokrývá příjem od UEFA, která si ponechala marketingová a televizní práva. Osmi miliony se na organizaci turnaje podílí Praha, jejíž zastupitelé v březnu odsouhlasili žádost o dotaci. Přispěly také olomoucký a zlínský kraj. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vzhledem k významu akce uvolnilo dotaci 30 milionů korun.
Součástí rozpočtu nejsou desítky milionů korun na rekonstrukce stadionů na Letné, v Olomouci a Uherském Hradišti. Na to byly použité jiné zdroje. Podle Fouska budou zrekonstruované stadiony znamenat přínos i po šampionátu. Očekává se, že jednotlivým městům by měl turnaj přinést větší příjem, než kolik do něj v rámci dotací vložily. Zatímco pro Prahu příliv několika tisíc fanoušků ze zahraničí nebude výraznou změnou v průběhu hlavní turistické sezony, pro Olomouc a Uherské Hradiště půjde o událost roku.
"Očekáváme výrazný ekonomický dopad a to hlavně u ubytovacích a stravovacích služeb," řekl olomoucký primátor Antonín Staněk. Optimismus mu dodává zkušenost s půlmaratonem, se kterým se šampionát 20. června protne. Loni běžecký závod během jediného dne přiměl návštěvníky utratit zhruba 34 milionů korun. A fotbalový šampionát bude v Olomouci deset dní. Fanoušky budou do obou moravských měst lákat i atraktivní fanzóny. V Uherském Hradišti vyroste na Masarykově náměstí a v Olomouci v Legionářské ulici.
Výrazným přínosem pro cestovní ruch v České republice by měla být i skutečnost, že šampionát by se měl objevit na zhruba 130 televizních kanálech po celém světě. Přímé přenosy ze všech zápasů vyrobí Česká televize a odvysílá je mimo jiné i do Malajsie, Indonésie, Brazílie či Severní Ameriky.

Zdroj: www.eurofotbal.cz