Zprávy

Francouzské Les Gets je beztabákové středisko

15. ledna 2023

S platností od 17. prosince loňského roku se stává francouzské středisko Les Gets jako první v Evropě beztabákovým rezortem. Znamená to, že je zde zcela zakázané kouření na vlecích i na sjezdovkách, kuřákům je ve středisku vyhrazeno pouze pět míst. Zamezí se tak rovněž pasivnímu kouření, kterému byli návštěvníci vystavení například ve frontách na lanovku či přímo na ní. Rezorty bez tabáku existují již v Severní Americe, Japonsku a na Novém Zélandu, v Evropě je ovšem jako první právě Les Gets, který platí za poměrně progresivní středisko. 

Podle vedoucího projektu Benjamina Mugniera chce středisko dostát tomu, proč je cílem tisíců návštěvníků každý rok, což je cesta za čerstvým vzduchem. Každým rokem se na svazích střediska shromáždí více než 3 000 nedopalků cigaret, které obsahují mnoho látek škodících životnímu prostředí, což se projevuje i v zamoření vody z roztátého sněhu. Nedopalek potřebuje 10-15 let, aby se kompletně rozložil. V minulých letech dokonce středisko distribuovalo mezi své návštěvníky kapesní popelníčky.

Zóny pro kuřáky se budou nacházet u horních stanic lanovek a budou vybaveny popelníky. Ty jsou vyrobeny z recyklovaných lyží ve spolupráci s firmou Skitec. Nedopalky se posléze shromáždí a přemění v elektrickou energii, zde středisko spolupracuje s asociací Tree6clope. Projekt podporují také některé organizace a místní samospráva. Ta vyzývá místní podnikatele k připojení k projektu, v rámci kterého se denně shromažďují nedopalky z barů, restaurací, hotelů apod., aby se zabránilo jejich odhazování na zem a sbíraly se do speciálních kontejnerů. Vznikne také speciální mapa, kde budou vyznačeny podniky, které se do projektu zapojily. Je spočítáno, že každý rok skončí ve francouzské přírodě 25 000 tun nedopalků. 

Součástí projektu je také program pro zaměstnance střediska, který jim pomáhá zvyšovat povědomí o škodlivosti kouření a napomáhá ve snaze přestat s kouřením.