Zprávy

Golden State Warriors je nejhodnotnějším týmem NBA

8. ledna 2024

Tým NBA Golden State Warriors byl oceněn na 7,7 miliardy USD a dostal se tak na první místo žebříčku podle magazínu Forbes, a to i přes fakt, že se klubu nepodařilo obhájit titul mistra NBA. Průměrná hodnota klubu NBA činí 3,85 miliardy USD, což je o 35 % více než v loňském roce. Na druhém místě žebříčku se umístili New York Knicks s hodnotou 6,6 miliardy USD, před Los Angeles Lakers, kteří měli hodnotu 6,4 miliardy USD. Největší meziroční nárůst hodnoty zaznamenal klub Charlotte Hornets, jehož hodnota vzrostla o 76 procent na 3 miliardy USD.

Warriors zvýšili svou hodnotu meziročně o deset procent. Jeho příjmy činily 765 milionů USD, což je o 48 % více než u jiných klubů. Průměrný příjem na jeden tým v sezóně 2022/23 byl stanoven na 353 milionů USD, což je o šest procent více než v předchozím roce.

Vysoké hodnoty klubů odrážejí také očekávaný růst příjmů z domácích mediálních práv. NBA údajně cílí v příští smlouvě na 75 miliard USD, což by znamenalo ztrojnásobení současných dohod s ESPN a Warner Bros Discovery. Jakmile se uzavře další smlouva o prodeji mediálních práv, předpokládá se, že NBA zaměří svou pozornost na rozšíření soutěže. Jako pravděpodobné destinace pro získání franšízy se uvádějí Las Vegas a Seattle, přičemž časopis Forbes odhaduje, že náklady na nový tým se budou pohybovat mezi 4 a 5 miliardami dolarů.