Zprávy

Google připomněl výročí manželů Zátopkových

24. září 2022

Uživatelé Googlu si mohli 19. září připomenout na domovské stránce vyhledávače sté výročí narození jednoho z nejslavnějších párů sportovní historie, Dany a Emila Zátopkových. Graficky upravené animované logo Googlu, zvané Doodle, které zobrazuje Danu a Emila při jejich olympijských disciplínách, vytvořili známí čeští ilustrátoři Tomski&Polanski. Vidět jej mohli uživatelé v Česku, na Slovensku, ale také v Bulharsku, Řecku a dokonce i na Islandu. 

Graficky upravené logo Googlu vytvořilo české ilustrátorské duo Ilona Polanská a Lukáš Tomek vůbec poprvé. Dvojice, která spolu tvoří pod jménem Tomski&Polanski, patří ke špičce ve svém oboru v Česku i v zahraničí.

„Dana a Emil byli neobyčejně talentovaní a také vášniví sportovci, pohyb milovali srdcem i duší. Je inspirující sledovat jejich oddanost ke svému řemeslu. Jsme velice poctěni, že mohl Doodle pro dvě české legendy vzniknout přímo v Česku pod našima rukama. Snažili jsme se v něm připomenout jak jejich sportovní disciplíny, vzájemný respekt a partnerství, tak třeba i specifický běžecký styl Emila Zátopka,“ říkají Ilona Polanská a Lukáš Tomek. 

Doodle je graficky upravené logo Google na domovské stránce vyhledávače, které vzniká u příležitosti různých svátků nebo událostí. Český Google již od roku 2008 vybírá místní významné osobnosti a události, které připomíná lokálními Doodly, například Boženu Němcovou, Elišku Junkovou, Karla Čapka, Františku Plamínkovou nebo Jana Kaplického. V prosinci 2019 slavil úspěch vůbec první Doodle od českého umělce, kterým Google připomněl osmdesát let výročí Rychlých šípů.

„Emil za svůj život překonal osmnáct světových rekordů a třikrát byl zvolen nejlepším sportovcem planety, Dana se stala olympijskou vítězkou a dvojnásobnou mistryní Evropy. Manželé Zátopkovi jsou nadále velkou inspirací nejen ve sportovním světě, ale pro každého, kdo chce něčeho dosáhnout. Jsme rádi, že si oba můžeme prostřednictvím Googlu dnes připomenout v několika zemích světa,“ říká Oldřich Svojanovský z Nadačního fondu Dany a Emila Zátopkových.

Dana a Emil Zátopkovi se oba narodili před sto lety ve stejný den, 19. září 1922. Prožili spolu dvaapadesát šťastných let, během kterých inspirovali nespočet generací nejen ve sportu.

Dana se k hodu oštěpem dostala náhodou v roce 1946, ve svých čtyřiadvaceti letech. Ještě tentýž rok nastoupila do soutěže oštěpařek na Mistrovství republiky, kde po pár týdnech tréninku zvítězila. 

Emil byl známý svou svéhlavostí a inovativním přístupem k tréninku i běžeckému stylu, který byl inspirací k rozpohybování letošního animovaného Doodlu. Rád testoval meze svých schopností a držel se životního kréda: „Nemůžeš? Přidej!“. 

Největšího sportovního vítězství dosáhli jako manželé na olympijských hrách v Helsinkách roku 1952. Zatímco Dana ovládla hod oštěpem, Emil vybojoval zlatou medaili v běhu na 5 000 metrů, 10 000 metrů a v maratonu. Medaile získali oba ve stejný den, dokonce jen krátce po sobě. 

Oba se také významně podíleli na vychovávání mladé generace atletických talentů a rozvoji sportu.