Zprávy

Grand Prix je dál v ohrožení

Jihomoravští zastupitelé minulý týden schválili padesátimilionovou dotaci na pořádání letošního ročníku Velké ceny silničních motocyklů v Brně. Přesto je prestižní závod stále v ohrožení. Promotér Dorna totiž zatím marně čeká na vyrovnání dluhu třicet milionů korun za loňský ročník, kdy závody pořádal Automotodrom Brno, který okruh vlastní. Bez splacení tohoto dluhu se závod nepojede.

Kraj původně sliboval, že peníze na umoření dluhu zajistí. Nyní ale hejtman Michal Hašek tvrdí, že to není právně možné. „Dluh za loňský ročník si musí s Dornou vyřešit sám Automotodrom," uvedl s tím, že se ve věci angažovat nebude. Čtrnáctého ledna letošního roku vláda schválila dotaci třicet milionů na Grand Prix ze státního rozpočtu. Původně se předpokládalo, že peníze půjdou na uhrazení dluhu za loňský ročník. Hašek sliboval, že je Dorně přepošle ihned poté, co je kraj získá. „Tehdy jsme ještě neznali podmínky. Až jedenáctého února dostal kraj rozhodnutí vlády o poskytnutí dotace. Po seznámení s ním jsme zjistili, že jde o dotaci určenou na rok 2015. O tom jsme opakovaně informovali Automotodrom i Dornu," tvrdí Hašek.

Zástupci Automotodromu Haškovi oponují. „Hejtman lže, informoval nás až dopisem čtvrtého dubna," tvrdí mluvčí Automotodromu Jiří Smetana. Informace ho zaskočila. „Hejtman nás oslovil dopisem, ve kterém psal o vypořádání dotace za loňský ročník. Tehdy rozhodně nezmiňoval žádný problém," řekl Smetana. Podle Haška kraj do vypořádání loňského dluhu zasahovat nebude. „Žádná domluva s Automotodromem ohledně roku 2014 neexistuje," tvrdí hejtman.

Automotodrom se tedy chystá s Dornou jednat. „Těžko lze odhadnout, jaký bude závěr. Byl nastavený nějaký proces a sdělení hejtmana ho naprosto boří. Předpokládám, že za několik týdnů budeme vědět, jak dál," odhadl Smetana. Vláda ještě loni v připravovaném usnesení měla, že poskytne třicet milionů na loňský ročník. „Jihomoravský kraj podal žádost ještě loni. Vláda však projednávání několikrát odložila a dotaci schválila až v lednu. Podmínky zaslala kraji v únoru. Za to Jihomoravský kraj nemůže," vysvětlil Hašek, proč nemůže dostát slibu a dluh uhradit. Vláda podle něj usnesení změnila a doplnila do něj podmínky, že peníze lze využít jen letos.

Právník Jihomoravského kraje Jan Šťovíček dodal, že peníze za minulý rok není možné poskytnout kvůli nutnosti dodržet národní i evropskou legislativu. „Kdybychom ji porušili, dotaci musíme vrátit a hrozí ještě sankce," varoval Šťovíček. Dodal, že kraj může peníze na letošní ročník poskytnout pouze tehdy, pokud bude spolupořadatel akce. „Je to způsob, jak minimalizovat riziko, že dojde k porušení zákona a budou hrozit sankce," doplnil Šťovíček. Kraj chce licenci na spolupořádání Grand Prix od příštího roku.

Navrhovaná smlouva je ale podle Automotodromu nesmyslná. „Je to pro nás naprosto nepřijatelné. I kdybychom chtěli, smlouvu podepsat nemůžeme, protože je od základů špatně a pro nás nevýhodná," tvrdí Smetana. Situace ohledně letošního ročníku je tedy stále otevřená. Dorna peníze očekávala do konce března, kdy je Hašek přislíbil poslat. V případě nedodržení může smlouvu Automotodromu, který je smluvním držitelem licence do letošního roku, vypovědět.

Zdroj: brnensky.denik.cz