Zprávy

Greenpeace kritizuje sponzora rugbyového MS

Foto: Greenpeace

22. října 2023

Greenpeace označuje sponzorství společnosti TotalEnergies na mistrovství světa v rugby ve Francii za "sportwashing". Zároveň organizace zveřejnila video, které ukazuje, jak se stadion Stade de France topí v záplavě ropy. Cílem videa, zaměřeného konkrétně na francouzského ropného giganta TotalEnergies, je odsoudit sponzoring velkých společností využívajících fosilní paliva na významných sportovních akcích. Podle Greenpeace je cílem sponzoringu zlepšit image společnosti po celém světě, což je marketingová taktika, kterou Greenpeace nazývá "sportswashing". Organizace Greenpeace Aotearoa také dříve vyzvala novozélandskou ragbyovou federaci, aby upustila od sponzorské smlouvy s britským výrobcem ropy a plastů Ineos. 

Šedesátivteřinový animovaný film "TotalPollution: A Dirty Game" digitálně zaplňuje Stade De France množstvím ropy, které globální průmysl fosilních paliv dohromady vyprodukuje za tři hodiny a 37 minut. Podle organizace Greenpeace je to více než šest a půl stadionu ropy za 24 hodin. Animované video ukazuje, jak ropa vytéká z log TotalEnergies rozmístěných po stadionu a sráží hráče ragby a fanoušky na jejich místech, které představují figuríny. V posledních 10 sekundách videa jsou záběry skutečného ničení klimatu, které přímo i nepřímo způsobuje průmysl fosilních paliv.

Organizace Greenpeace uvedla, že před oficiálním zveřejněním videa obdržela od společnosti Rugby World Cup dopis o zastavení používání loga mistrovství světa v rugby. V prohlášení rovněž požádala Greenpeace o okamžité odstranění videa z platforem sociálních médií. Greenpeace však potvrdilo, že se nenechá umlčet, a dodalo, že společnosti využívající fosilní paliva, jako je TotalEnergies, sponzorují akce, jako je mistrovství světa v rugby mužů, aby odvedly pozornost od svého ničení klimatu. 

Společnost TotalEnergies je jedním z oficiálních sponzorů turnaje, ale nepatří mezi hlavní "celosvětové partnery", jako jsou Société Générale, Mastercard, Capgemini, Emirates a Land Rover Defender, uvedené na oficiálních internetových stránkách. V roce 2019 byla společnost TotalEnergies kandidátem na sponzora olympijských her v Paříži v roce 2024. Město Paříž vyjádřilo své obavy v dopise adresovaném organizačnímu výboru olympijských her a bez uvedení jména společnosti zdůraznilo závazek Paříže "zajistit, aby tento projekt byl příkladný z hlediska životního prostředí", o čemž píšeme v textu 21. října. Na olympijských hrách v příštím roce tak nebudou k vidění žádné marketingové kampaně společnosti TotalEnergies.