Zprávy

Hervis se zaměří na čtyři hlavní sporty

20. dubna 2021

Vedení řetězce Hervis Sports, rakouského prodejce sportovního zboží, se chce v budoucnu více koncentrovat na čtyři základní oblasti – kola, outdoor, běh a zimní sporty, v menší míře pak na fitness, fotbal a další kategorie. Oznámil to Werner Weber, CEO firmy, na virtuální tiskové konferenci. Zmínil také, že nedávno se otevřely dva velké obchody s prodejní plochou kolem 2 000 m² ve Vídni a Innsbrucku, které se zaměřují hlavně na prodej kol a outdoorového zboží. Podobné prodejny jsou plánovány také se zaměřením na běh a zimní sporty, není však zatím známá jejich lokace či přesné datum otevření.

Menší prodejny Hervis se v budoucnu budou také častěji specializovat na jednu ze jmenovaných oblastí s možností objednání dalších produktů pomocí katalogu a dodávkou do dvou dnů na prodejnu či k zákazníkovi domů. Jedná se asi o 25 prodejen s tímto konceptem. Testování konceptu proběhlo v obchodě v Bad Ischlu v listopadu, který se zaměřuje na outdoor a zimní sporty.

Weber také potvrdil, že se řetězec bude snažit dostát své nabídce největšího omni-channel obchodníka se sportovním zbožím v Rakousku a plánuje v příštích pěti letech rozšířit nabídku online i offline služeb, rozšířit odborné poradenství a službu click & collect.

Vloni řetězec patřící ke skupině Spar Österreich snížil svůj obrat v Rakousku jen o 3 % a zdvojnásobil prodeje přes internet, které vyvažovaly uzavření prodejen během pandemie. O 25 % vzrostly prodeje v kategorii kol, u elektrokol se jednalo o růst o 50 %.

Celkově má Hervis prodejny v sedmi zemích. Kromě Rakouska ještě v Maďarsku, Německu, Česku, ve Slovinsku, v Chorvatsku a Rumunsku. Jeho celkové tržby se v roce 2020 snížily o 7,3 % na 470 milionů eur. Celkem Hervis provozuje 235 obchodů, v předchozím roce to bylo o dva více. Na konci letošního roku se má jednat o počet 250.

Největší výzvou pro Hervis se stala konkurence řetězců Decathlon a XXL, které se na rakouský trh dostaly v posledních letech. Jejich tržby se v Rakousku pohybovaly kolem 20 respektive 12 milionů eur.