Zprávy

Hodnocení letošní zimní sezóny v českých lyžařských střediscích

Zimní sezóna 2015/16 je ve většině středisek u konce a vlekaři začínají počítat zisky. I přes velké výkyvy v počasí se nejednalo o špatnou sezónu. Spokojeni byli například v největším českém středisku ve Špindlerově Mlýně. "Co se týče počtu lyžovacích dní, dá se srovnat s dvěma předchozími. V návštěvnosti jsme na tom však o pětinu lépe než v předchozích dvou letech," uvedl Čeněk Jílek, ředitel společnosti Melida, která je provozovatelem Skiareálu Špindlerův Mlýn.

Spokojeni jsou i ve Skiareálu Pec pod Sněžkou − Černá hora, kde dokonce prodlužují sezónu do dubna. Nestěžují si ani na šumavské Kvildě. "Zima byla trochu nestálá, čtyři velké oblevy, ale podařilo se nám provoz udržet. Sezonu jsme proto měli velice hezkou," uvedl provozní areálu Richard Jirouš.

O Vánocích se přitom v celém Česku lyžovalo pouze v deseti areálech, pak sníh tál, zasněžovat mohli správci středisek zase až na Silvestra. "Výpadek z prosince, což je skoro 25 procent sezónních tržeb, už nenahradíte," uvedl ředitel Asociace horských středisek Libor Knot. Postěžoval si i na únor, kdy chvíli sněžilo, pak zase pršelo, lyžaře odrazovala i častá mlha. "Naopak nám pomohl zatím poměrně studený březen, vlastně teprve v březnu byly na sjezdovkách ty nejlepší podmínky," řekl Knot. Sezonu staví na úroveň s předchozími dvěma: "Tři roky, včetně tohoto, jsou horší. Přežít to ale jde, sto lyžovacích dnů letos v součtu bude."

Průměrnost sezony potvrzuje ředitel Skiareálu Kouty v Jeseníkách Petr Marek. "Končit chceme nejdřív kolem 10. dubna," sdělil Hospodářským novinám. Předseda představenstva Skicentra Kohútka v Javorníkách Miroslav Maczko naopak prohlásil, že letošní sezóna byla špatná: „Dosáhli jsme jen 65 procent tržeb oproti loňsku," řekl.

Majitelé středisek ale budou podle Knota i přes oteplování a potíže se sněhem do dalšího rozvoje investovat dál. "V uplynulých letech to bylo vždy přes miliardu. Zastavit se nemůžeme, stále doháníme tu zanedbanost, kterou naše infrastruktura po roce 1989 zdědila."

Zdroj: byznys.ihned.cz