Zprávy

Hodnota sponzoringu v pěti největších fotbalových ligách v Evropě je vyšší než 3,3 miliardy eur

14. dubna 2021

Celková hodnota sponzoringu u pěti největších evropských fotbalových lig v roce 2020 činila více než 3,3 miliardy eur. Jedná se o anglickou Premier League, španělskou La Ligu, německou Bundesligu, italskou Serii A a francouzskou Ligue 1. Třetinu z toho tvoří hodnota smluv se sponzory umístěnými na přední straně dresů.

Největší obrat v této příjmové kategorii vykazuje anglická Premier League s 832 miliony eur ročně od sponzorů dresů i dodavatelů dresů, což je téměř dvojnásobek proti španělské La Liga (436 milionů eur). V Německu činí tato hodnota 289 milionů eur ročně, v Itálii u Serie A 248 milionů eur, ve francouzské Ligue 1 se jedná o 148 milionů eur.

Nová studie také poukazuje na zvětšující se rozdíly mezi příjmy od sponzorů u elitních a menších klubů. V Premier League putuje 83 % celkových sponzorských částek do šesti největších klubů - Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United a Tottenham Hotspur. Ve Španělsku dostanou dva největší kluby Real Madrid a Barcelona 80 % všech sponzorských příjmů.

Zajímavá informace se týká také zeměpisného rozložení firem, ze kterých jde nejvíce peněz. Je to ze zemí Středního východu. Objem jejich sponzoringu je 200 milionů eur a jedná se o šest partnerství. Další v pořadí jsou sponzoři pocházející z USA, Německa, Japonska a Velké Británie.

Málo překvapivou informací je vztah mezi hodnotou sponzoringu a sledovaností na sociálních sítích. Real Madrid, jehož dres se sponzorem Emirates od výrobce Adidas se rovná hodnotě 190 milionů eur za rok, má také nejvyšší sledovanost na sociálních sítích. Je to 241 milionů fanoušků na sítích Facebook, Instagram, Twitter a YouTube.