Zprávy

Hodnota sportovního průmyslu v Číně v roce 2020 klesla

19. ledna 2022

Hodnota čínského sportovního průmyslu poklesla podle tamního statistického úřadu v roce 2020 o 7,2 %. Celková hodnota činí v přepočtu 431 miliardy dolarů, v roce 2019 se jednalo o 464 miliardy dolarů. Pokles byl zapříčiněn covidovou pandemií, kdy se nekonalo mnoho mezinárodních i domácích sportovních akcí. Jen prodej sportovního zboží a příbuzných produktů se snížil o 8,1 %. Oblast, která zaznamenala růst, jsou sportovní média a informační služby s růstem o téměř 19 %. Růst o 5,7 % zaznamenala také oblast sportovního vzdělávání a tréninku. 

Údaje zahrnují širokou škálu oblastí souvisejících se sportovním průmyslem včetně výroby zboží, výstavby zařízení, mediálních služeb a také fitness a volnočasových aktivit. Největším přispěvovatelem k celkové částce je sportovní servis, jehož podíl činí 51,6 %.

Čínská vláda plánuje, že hodnota celého sportovního průmyslu vzroste do roku 2025 na 787 miliardy dolarů. Před pandemií se také mluvilo o plánech na zřízení investičního fondu na podporu podnikání a značek ve sportovním průmyslu.