Zprávy

Hodnoty týmů NFL

15. listopadu 2023

Hodnota týmu NFL Dallas Cowboys se za poslední rok zvýšila o 20 % na 9,2 miliardy dolarů. Klub tedy zůstává na pozici sportovního týmu s nejvyšší hodnotou na světě před týmem NBA Golden State Warriors a týmem MLB New York Yankees, jejichž hodnota činí 7,56 miliardy dolarů a 7,1 miliardy dolarů. 

Za týmem Dallas Cowboys se umístil tým New York Giants s hodnotou 7,04 miliardy dolarů. Tým předstihl Los Angeles Rams a New England Patriots a postoupil ze čtvrtého místa v loňském žebříčku. Hodnota Los Angeles Rams byla vyčíslena na 6,94 miliardy dolarů, o 17 % více než v předchozím roce, New England Patriots mají hodnotu 6,7 miliardy dolarů. První pětici ještě uzavírá tým San Francisco 49ers s hodnotou 6,15 miliardy dolarů.

K růstu hodnoty došlo u všech klubů NFL, největší skok zaznamenal klub Detroit Lions, jehož hodnota byla vyčíslena na 4,1 miliardy dolarů, což je o 43 % více než v roce 2022. Cincinnati Bengals zůstávají na konci seznamu s odhadovanou hodnotou 4 miliardy USD, přestože jejich hodnota vzrostla o 41 %. Průměrná hodnota týmu NFL podle společnosti Sportico vzrostla o 24 % na 5,14 miliardy USD, což je přibližně o 1 miliardu USD více než v loňském roce. Celkově má 32 klubů hodnotu 165 miliard USD, což zahrnuje i podnikání související s týmy a nemovitosti vlastněné majiteli týmů.

Z 25 nejhodnotnějších sportovních klubů patří do NFL 16 z nich, zbytek seznamu tvoří po třech týmech z NBA, MLB a evropského fotbalu. NFL získala v loňském roce z mediálních a sponzorských smluv přibližně 12 miliard USD. Každý tým obdržel 374 milionů USD díky struktuře rozdělování příjmů ligy, a to nad rámec příjmů ze zápasů nebo smluv o místním partnerství.

Nezdá se, že by zájem o ligu klesal, protože v loňském roce bylo 82 ze 100 nejsledovanějších přenosů v USA právě z této ligy. K dalšímu růstu přispívá partnerství se společností Skydance Media, která se snaží rozšířit své portfolio obsahu i mimo zápasy a pokračuje v rozšiřování své působnosti v zahraničí. V důsledku toho se hodnoty ligových franšíz nadále zvyšují, což se nejvíce projevilo rekordním prodejem klubu Washington Commanders skupině vedené Joshem Harrisem v hodnotě 6,05 miliardy USD.