Zprávy

Hospodaření Adidasu v roce 2023 a finanční výhled na rok 2024

15. dubna 2024

Tržby skupiny Adidas klesly ve finančním roce 2023 o 5 procent na 21,427 miliardy eur. Byly ovlivněny negativními měnovými pohyby ve výši více než 1miliardy eur, které by měly být problémem i v tomto finančním roce. Nižší velkoobchodní prodeje provedené s cílem pomoci snížit vysokou úroveň zásob a ukončení činnosti společnosti Yeezy ovlivnily celkové roční tržby ve výši 500 milionů eur. 

Společnost Adidas sice ve finančním roce 2023 prodala produkty Yeezy v hodnotě 750 milionů eur, což vedlo k zisku 300 milionů eur, ale to bylo o více než 37 % méně než v roce předchozím, kdy se jich prodalo za více než 1,2 miliardy eur. "Ačkoli to zdaleka není dost dobré, rok 2023 skončil lépe, než jsem očekával na začátku roku," uvedl ředitel firmy Björn Gulden. Adidas nadále doplácí na ukončení spolupráce s rapperem Kanyem Westem, s kterým se firma rozešla předloni kvůli jeho antisemitským a jinak urážlivým výrokům. Ve výsledku tak přichází o tržby z prodeje výrobků značky Yeezy, které vznikly ve spolupráci s tímto kontroverzním umělcem. Společnost vyčlenila 140 milionů eur na dary charitativním organizacím bojujícím proti rasismu a antisemitismu.

Provozní zisk skupiny ve výši 268 milionů eur byl o 60 procent nižší než 669 milionů eur dosažených v předchozím roce, ale byl silnější než předpokládaná provozní ztráta ve výši 100 milionů eur. "Očekávali jsme, že budeme mít výrazně negativní provozní výsledek, ale dosáhli jsme provozního zisku 268 milionů eur," poznamenal Gulden k výpadku tržeb za prodej výrobků Yeezy. 

Firma snížila zásoby téměř o 1,5 miliardy eur, což ale znamená 24% pokles, a s výjimkou Spojených států považuje úroveň zásob jinde ve světě za zdravou. Německý výrobce sportovního zboží Adidas hospodařil v loňském roce s čistou ztrátou z běžné činnosti 58 milionů eur (téměř 1,5 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 254 milionů eur v roce 2022. Jde o první ztrátu za více než 30 let, respektive od roku 1992. Společnost uvedla, že management navrhne z loňského výsledku vyplatit dividendu 0,70 eura na akcii, což je stejně jako v předchozím roce. 

Pokud jde o výhled na rok 2024, společnost Adidas v současné době předpokládá růst tržeb ve střednědobém jednociferném pásmu, včetně odprodání výrobků Yeezy. Očekává se, že tržby v roce 2024 se v každém čtvrtletí budou zlepšovat a ve druhém pololetí vzrostou nejméně o 10 %. Roční provozní zisk bude činit přibližně 500 milionů eur. Podle Guldena je výhled na rok 2024 "dalším stavebním kamenem potřebným k tomu, aby se Adidas stal opět společností s dvouciferným růstem a desetiprocentní provozní marží. 

Nižší poptávka a nadměrné zásoby v obchodech v USA zatěžují společnosti vyrábějící sportovní oblečení a oděvy a Adidas uvedl, že tržby v Severní Americe klesly ve čtvrtém čtvrtletí o 21 % a za celý rok o 16 %. Pro letošní rok očekává vedení, že tržby budou i nadále slabé. V Číně Adidas očekává výraznější oživení a po 8% nárůstu v roce 2023 očekává dvouciferný růst tržeb.